vojni puč

Redovnici i medicinske sestre zajedno prosvjeduju u Mjanmaru

08.02.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Policija je u ponedjeljak vodenim topom rastjerivala prosvjednike u Mjanmaru na čije su ulice treći dan zaredom izašli deseci tisuća ljudi kako bi prosvjedovali protiv svrgavanja s vlasti izabrane čelnice Aung San Suu Kyi u vojnom puču prije tjedan dana

Pozivi na prosvjede i građanski neposluh zbog državnog udara, koji je naišao na međunarodnu osudu, sve su glasniji.

„Mi, zdravstveni radnici, vodimo ovu kampanju kojom pozivamo sve državne službenike da se pridruže građanskom neposluhu“, rekla je medicinska sestra Aye Misan u najvećem mjanmarskom gradu Yangonu. U azijskoj državi štrajkaju liječnici i dio učitelja i radnika javnog sektora.

„Naša poruka javnosti je da u potpunosti želimo poništiti ovaj vojni režim i da se moramo boriti za našu sudbinu“, poručila je Misan.

Policija je u prijestolnici Naypyidawu koristila vodeni top protiv skupine prosvjednika koja se okupila u ponedjeljak, pokazuju snimke s mjesta događaja.

  • +4
Protesti u Mjanmaru Izvor: EPA / Autor: NYEIN CHAN NAING

Tisuće su marširale i u jugoistočnom obalnom gradu Daweiju, kao i u pokrajini Kachin na samom sjeveru države. Među okupljenima su zastupljene različite etničke skupine, što pokazuje raširenost otpora vojnom preuzimanju vlasti, piše agencija Reuters.

Protiv puča prosvjeduju i oni koji su bili kritični prema čelnici Suu Kyi i tretmanu njezine vlade prema manjinama.

U Yangonu su se prosvjedima radnika i studenata pridružili budistički svećenici. Prosvjedi ovaj vikend najveći su od „Revolucije šafrana“ koje su budisti predvodili 2007. i primorali vlasti na demokratske reforme, koje je zaustavio vojni puč 1. veljače.

Zasad su prosvjedi miroljubivi, za razliku od onih 1988. i 2007. godine. Međutim, kasno u nedjelju u Yangonu je viđen konvoj vojnih vozila, što je potaknulo strah da bi se to moglo promijeniti.