državni udar

U Mjanmaru uhićen strani državljanin i ekonomski savjetnik Suu Kyi

06.02.2021 u 12:32

Bionic
Reading

Australac Sean Turnell, ekonomski savjetnik svrgnute čelnice Aung Suu Kyi, prvi je poznati uhićeni strani državljanin u Mijanmaru otkako je vojska izvela puč u toj zemlji, piše u subotu Reuters

"Pretpostavljam da ćete uskoro doznati, ali ja sam uhićen", napisao je Turnell u poruci Reutersu. "Optužen sam za nešto, ali nisam siguran za što. Dobro sam i snažan sam i nisam kriv ni za što."

Poslije ga više nije bilo moguće kontaktirati.

Mjanmarska vojska, koja je preuzela vlast zbog navodne prijevare na izborima 8. studenoga na kojima je uvjerljivo pobijedila Nacionalna liga za demokraciju (NLD), ugasila je internet u subotu, a tisuće su izašle na ulice prijestolnice kako bi osudili ovotjedni puč.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da je "duboko zabrinuto zbog napisa da su u Mijanmaru uhićeni Australac i drugi strani državljani".

Ministarstvo nije imenovalo Turnella niti navelo detalje o ostalima. Izrazilo je posebnu zabrinutost zbog Australca koji je zadržan u policijskoj postaji.

  • +7
Vojni udar u Mjanmaru Autor: LYNN BO BO

"Australsko veleposlanstvo u Yangonu nastavlja kontaktirati Australce u Mijanmaru kako bi utvrdilo jesu li sigurni, u mjeri u kojoj komunikacija to dopušta", dodalo je ministarstvo.

Turnell je profesor ekonomije na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu i već godinama savjetuje Suu Kyi o ekonomskim politikama.

U subotu se nekoliko tisuća prosvjednika okupilo u Melbourneu kako bi osudili vojni puč i pozvali na oslobađanje Suu Kyi.

Prosvjednici su nosili portrete Suu Kyi i pjevali "We Won't Be Satisfied Until The End Of The World", himnu na burmanskom jeziku iz prodemokratske pobune 1988. godine.