MIROSLAV TUĐMAN

Redefinirat ću vanjsku politiku

28.11.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Nezavisni kandidat na izborima za predsjednika Republike, Miroslav Tuđman, predsjedničku kampanju za Brodsko-posavsku županiju počeo je jutros u Tvrđavi Brod, a u izjavi novinarima istaknuo je da će, bude li izabran za predsjednika države, redefinirati vanjsku politiku

Tuđman je ocijenio da je sadašnja politika, koja polazi od teze da ulazak u Europsku uniju nema alternativu, 'Hrvatsku izručila Europi, ali je nije u nju i uključila'.

'Cijena koju smo za to platili je ta da nismo proglasili ZERP, gospodarski pojas, i da smo morali pristati na političku arbitražu oko granice', rekao je.

Prema Tuđmanovom procjeni, hrvatsku vanjsku politiku treba redefinirati tako da se otvoreno kaže: 'Hrvatska jest Europa, a EU je politička organizacija i u takvu organizaciju se ulazi kad se potpišu dobri ugovori.'

'Hrvatska strateške partnere za razvoj treba tražiti kao srednjoeuropska i mediteranska zemlja te obnoviti partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i s drugim zemljama u kojima Hrvatska ima veliko iseljeništvo', istaknuo je Tuđman.

Smatra da je pretpostavka za izlazak iz gospodarske recesije i financijske krize postizanje konsenzusa o temeljnim vrijednostima na kojima je Republika Hrvatska stvorena i kojima teži.

'Pritom treba stati na europsku poziciju jer je EU građen na ideji pomirbe, jednako kao što je i Hrvatska 90-ih godina stvorena na toj ideji', rekao je predsjednički kandidat Miroslav Tuđman.

Ocijenio je da je glavni problem Vladine gospodarske politike nedostatak strategije gospodarskog razvoja.

'Zato se u proračunu štedi na toalet-papiru i rezanju plaća umjesto da se govori o ključnim stvarima kao što su promjena načina upravljanja. Tu su glave uštede, a o tome nitko ne govori. Jedno moderno društvo mora imati i modernu upravu', rekao je Tuđman.

Bude li izabran za predsjednika hrvatske države, prvo će predložiti svoju strategiju razvoja s jasno određenim strateškim ciljevima kojima se teži na svim područjima, najavio je.

Tijekom cjelodnevnog boravka u Brodsko-posavskoj županiji predsjednički kandidat Miroslav Tuđman, kako je najavljeno, posjetit će 14. katarinski sajam, Galeriju umjetnina Slavonskog Broda i Spomen-dom Dragutina Tadijanovića. Sudjelovat će na predstavljanju knjige dr. Franje Tuđmana 'Hrvatska - Europa - Europska unija', gdje će o knjizi govoriti i akademik Dubravko Jelčić te dr. Mato Artuković. Također će posjetiti gvardijana crkve Presvetog Trojstva.