FRANCUZI SLAVE

Reći predsjedniku da je kreten nije više tako opasno

26.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Biti nepristojan prema francuskom predsjedniku od četvrtka više nije automatska uvreda koja podliježe kaznenom progonu. Tamošnji parlament, naime, zakonske odredbe iz 1881. godine nadopunio je amandmanom u korist slobode govora

Vrijeđanje predsjednika do jučer je u Francuskoj bilo kažnjivo zakonom temeljem 'uvrede šefa države'. Sada je, međutim, predsjednik sveden na istu kategoriju koju čine ministri i zastupnici te sud mora odlučiti je li oklevetan ili tek osramoćen, prenose agencije.

Do ove promjene došlo je nakon što je Europski sud za ljudska prava ocijenio u ožujku da je Francuska prekršila pravo na slobodu izražavanja prosvjednika koji je novčano kažnjen jer je nosio transparent s natpisom 'Gubi se, kretenu' koji se odnosio na bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Francuski sud odlučio je tada da je ljevičarski aktivist Herve Eon uvrijedio predsjednika i da mora platiti kaznu od 30 eura.

Slogan 'gubi se, kretenu' postao je ozloglašen u Francuskoj 2008., kada se Sarkozy istim riječima obratio čovjeku koji se nije htio s njim rukovati.

Ako sudac procijeni da je netko oklevetao predsjednika, tome još uvijek prijeti novčana kazna i do 45.000 eura.

Aktualni socijalistički predsjednik Francois Hollande redovito je na meti poruga, a uvriježeni nadimak mu je 'Flanby' po drhtavom pudingu od karamele.

Početkom srpnja Francuska je otkrila da Sarkozy svoga nasljednika smatra 'komičnim debeljkom koji boja kosu', kako je precizno izvijestio l'Express.

Istraživanja javnog mnijenja redovito otkrivaju da je Hollande najnepopularniji predsjednik u novijoj povijesti Francuske, a Sarkozy ga slijedi u stopu.