UZDRMANO MURDOCHOVO CARSTVO

Rebekah Brooks podnijela ostavku

Rebekah Brooks

Rebekah Brooks

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rebekah Brooks, direktorica News Internationala i jedna od glavnih u aferi s hakiranjem telefona zbog koje je ugašen News of the World, podnijela je ostavku! Njezin potez dolazi u vrijeme kada se skandal širi i izvan Velike Britanije jer je američki FBI pokrenuo istragu o prisluškivanju telefona obitelji žrtava napada od 11. rujna, koji su, navodno, provodili listovi iz Murdochova medijskog carstva koji se nalaze na području SAD-a.

Naime, odgovarajući na optužbe više zastupnika u američkom Kongresu, FBI je otvorio istragu o tome je li News Corp. Ruperta Murdocha pokušao hakirati telefone žrtava terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i članova njihovih obitelji, izvijestio je u četvrtak američki tisak.

Prema saveznim policijskim izvorima, odluka terenskog ureda FBI-a u New Yorku o pokretanju kaznene istrage, uslijedila je nakon što je više članova Kongresa izrazilo zabrinutost u pismima sjedištu FBI-a, pitajući jesu li novinari Murdochovog medijskog carstva pokušavali kompromitirati žrtve 11. rujna 2011., kao što su navodno hakirali i telefone brojnih pojedinaca u Engleskoj.

'Mi to radimo na temelju njihovih zahtjeva', rekao je FBI-izvor, koji je tražio da ne bude identificiran, jer je istraga tek počela. 'Ali nakon pregleda pisama i njihovih tvrdnji, te nakon konzultacija s državnim odvjetništvu u New Yorku, pokrenuli smo postupak', rekao je izvor, prenosi online The Los Angeles Times.

The New York Times navodi kako je istraga u preliminarnoj fazi, te da njezin opseg još nije jasan, niti je poznato je li FBI odredio moguće ciljeve istrage ili navodno počinjena kaznena djela.

U istrazi će se pokušati utvrditi jesu li zaposlenici News Corp. ilegalno pristupali privatnim pozivima, porukama glasovne pošte, ili snimljenim pozivima žrtava 11. rujna 2001. ili njihovih obitelji. Također će se ispitati jesu li zaposlenici News Corp. podmićivali ili pokušali podmititi policijske dužnosnike kako bi dobili pristup do takvih audio zapisa, piše The Wall Street Journal.

Britanski The Daily Mail izvijestio je početkom tjedna da su novinari tabloida News of the World pokušali hakirati govornu poštu žrtava 11. rujna, citirajući neidentificiranog bivšeg newyorškog policajca koji je rekao da su mu reporteri News of the World-a nudili novac ako im nabavi snimke privatnih telefonskih razgovora žrtava 11. rujna, što je on, po vlastitim riječima, odbio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi