hrvatski sabor

Rebalans proračuna: Gotovo 190 oporbenih amandmana, ni jedan vladajućih

21.10.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Svoje nezadovoljstvo drugim rebalansom ovogodišnjeg državnog proračuna, saborska je oporba iskazala i kroz gotovo 190 amandmana, vladajući nisu podnijeli ni jedan, potvrđujući time da su rebalansom zadovoljni.

Prema prijedlogu rebalansa državnog proračuna, prihodi bi iznosili 27,7 milijardi eura što je povećanje za 1,1 milijardu eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi se povećavaju za 1,2 milijarde eura, odnosno na 29,3 milijarde eura.

Sudi li se po broju amandmana, gotovo 150, planiranim promjenama u državnoj blagajni najmanje su zadovoljni 'mostovci'. Njihov Klub podnio je 40 amandmana, isto toliko i Marija Selak Raspudić, Marin Miletić 34, a Miro Bulj 32 amandmana.

Isti broj amandmana kao Bulj podnijela je Boška Ban Vlahek (SDP). Klub DP-a i zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić podnijeli su po četiri, a Suverenist Marijan Pavliček, Socijaldemokrat Domagoj Hajduković i Marijana Puljak (Centar) po jedan.

Klub Mosta, među ostalim, traži da država ljudima pogođenim potresom na Banovini, koji i nakon gotovo tri godine, žive u kontejnerima osigura mjesečnu naknada od 200 eura, što bi do kraja godine značilo ukupno sedam milijuna eura.

Ostali amandmani okrenuti su poboljšanju života u nizu gradova i općina, odnosno uređenju i izgradnji cesta, škola, bolnica, vrtića.

Selak Raspudić: Za edukaciju ministra Malenice 10.000 eura

Miletić predlaže da država izdvoji 40 tisuća eura za uređenje plaže pristupačne osobama s invaliditetom u Maslinici, četiri milijuna eura za sanaciju i obnovu stambene zgrade, nekadašnjeg HŽ-ovog prenoćišta u Rijeci, 50 milijuna eura za izgradnju bolnice u sjevernoj Istri, primjerice u Bujama, Poreču ili Umagu.

Selak Raspudić zauzela se, uz ostalo, da se u državnoj blagajni osigura 10. 000 eura za dodatnu pravnu edukaciju ministra pravosuđa Ivana Malenice kroz ukoričena izdanja Ustava i ostalih stručnih knjiga koje se odnose na pravila zakonodavne prakse. Na to ju je, objasnila je, potaknulo ministrovo nesnalaženje na pitanju je li Zakon o izbornim jedinicama, koji je išao na 'popravni' stupio na snagu ili nije.

Bulj od države traži tri milijuna eura za natkrivanje bazena u Sinju koji ove godine obilježava 70. rođendan, četiri milijuna eura za Vodoopskrbu Zelovski plato, 1, 5 milijuna eura za projektnu dokumentaciju za kružni tok Jakino Guvno na državnoj cesti u Sinju.

Dodatno pomoći slavonskim seljacima

Traži i da se pomoći slavonskim seljacima pogođenim afričkom svinjskom kugom pojača za 415.000 eura, a da se za toliko umanji potpora zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Marijan Pavliček predlaže dodatnih pet milijuna eura za izvanredne pomoći u poljoprivredi, konkretno da se sa 2 na 2, 50 eura poveća iznos po kilogramu svinje usmrćene zbog afričke kuge.

Dodatnih pet milijuna eura za pomoć svinjogojcima traži i Vlašić Iljkić. Uz to, traži i dva milijuna za prevenciju mentalnog zdravlja, dodatnih oko 180.000 eura za prevenciju nasilja nad i među mladima.

Marijana Puljak (Centar) traži da država osigura početnih 600.000 eura za sanaciju otpada tvornice Dugi rat, napominje da sanacijski program treba ažurirati, da po novim procjenama za sanaciju treba 4, 6 milijuna eura i da se može obaviti u tri godine

Dva milijuna eura za sanaciju ekološke katastrofe u Osijeku

Domagoj Hajduković smatra da država iz svoje blagajne treba izdvojiti dva milijuna eura za saniranje posljedica ekološke katastrofe koju je izazvao požar u tvornici plastike u Brijestu kraj Osijeka.

Klubu DP-a zasmetalo je što je rebalansom iznos za obilježavanje spomendana Bleiburške tragedije smanjen za 362 eura, pa traži da se taj iznos vrati za tu namjenu, a uzme s pozicije Spomen područja Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe.

Traži i da se za 100.000 eura poveća iznos za rehabilitaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida, a za toliko smanji iznos za obnovu voznog parka. DP se zauzeo i da se Državnom izbornom povjerenstvu uzme 600 tisuća eura i iskoristi za održavanje mobilnih kućica u kojima su ljudi pogođeni elementarnim nepogodama, te da se Uredu bivše predsjednice uzme 7.000 eura i usmjeri za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji.

Amandmani Boške Ban Vlahek okrenuti su Međimurju, iz kojeg dolazi, traži da država po dva milijuna eura izdvoji za izgradnju baštinskog centra Cekar i interpretacijskog arheološkog parka Sveti Martin, 800.000 eura za dječji vrtić Šenkovec, 130.000 eura za izgradnju dječjeg igrališta u Pribislavcu itd.

Što o tim zahtjevima misle Vlada i saborska većina, znat će se idući tjedan kada će Hrvatski sabor odlučivati o amandmanima i samom rebalansu državnoga proračuna za 2023.

Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru da se rebalans državnog proračuna donosi isključivo iz tehničkih razloga, da se proračun dobro puni te da dobro stanje javnih financija nije slučajno.

"Ovdje apsolutno ništa nije slučajno, makroekonomsko okruženje u smislu zaposlenosti i gospodarskog rasta i javnih financija rezultat je vladinih politika kroz pakete mjera, socijalna davanja, pomoći najugroženijima i osiguranje sredstava iz fondova EU ”, kazao je Primorac predstavljajući zastupnicima rebalans proračuna za 2023.