POVEĆANA IZDVAJANJA

Vlada u rebalansu predlaže povećanje rashoda za 1,1 milijardu eura

12.10.2023 u 10:55

Bionic
Reading

Vlada predlaže rebalans proračuna za ovu godinu tako da prihodi iznose 27,7 milijardi eura što je povećanje za 1,1 milijardu eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi se povećavaju za 1,2 milijarde eura, na 29,3 milijarde eura, rekao je u četvrtak u uvodu sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Glavnim razlozima za rebalans označio je povećanje izdvajanja za obnovu od potresa, plaće, mirovine, poljoprivrednike i vladine pakete pomoći građanima i gospodarstvu zbog inflacije.

U okviru rebalansa, kako je rekao, realiziraju se sredstva od posebnog poreza na dobit te su prihodi po stavci porezan na dobit veći za 360 milijuna eura od prethodno planiranih.

Prema projiciranim prihodima i planiranim rashodima, proračun opće države završit će u deficitu od 0,3 posto ili 235 milijuna eura, što potvrđuje da je proračun praktički uravnotežen, rekao je Plenković.

Vlada u rebalansu revidira projekciju gospodarskog rasta za ovu godinu s 0,7 na 2,8 posto.

Udio javnog duga u BDP-u trebao bi na kraju godine prema vladinim projekcijama iznositi 60,7 posto.

Plenković je podsjetio da je taj udio 2016. godine bio gotovo 80 posto, a njegovo smanjenje vidi kao "vrlo značajno postignuće" koje potvrđuje da vlada vodi odgovorno politiku upravljanja javnim financijama.

Inflaciju Vlada u ovoj godini procjenjuje na osam posto, što je više u odnosu na izvornu projekciju od nešto više od šest posto.

Rebalans je prema Plenkovićevim riječima važan za nastavak gospodarskog rasta, usporavanje inflacije i očuvanje društvene kohezije.

"U rebalansu se zrcale prilagođeni prioriteti, a to su provedba petog paketa mjera vlade, skrb o umirovljenicima odnosno rast mirovina, plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, nastavak obnove od potresa, pomoć poljoprivrednicima i svinjogojcima zbog afričke svinjske kuge, dodatna sredstva za besplatni obrok učenika u osnovnim školama, demografske mjere vezane uz rodiljni dopust, ulaganje u energetsku diversifikaciju i promet, rekao je Plenković.