UMJERENI OPTIMIZAM

Reakcija slovenskih stranaka na prihvaćanje Rehnove inicijative

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2009 20:16
  • Objavljeno 09.03.2009 u 20:03
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slovenske političke stranke oprezno su pozdravile u ponedjeljak hrvatsku odluku o prihvaćanju europske inicijative za rješenje graničnog prijepora i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, uz upozorenje da će se tek u dogovorima o mandatu skupine Marttija Ahtisaarija vidjeti kakav će biti okvir za provedbu te inicijative

'Posredništvo je najkraći put do konačna rješenja graničnog pitanja, ako to Hrvatska iskreno i želi, no čini se da Hrvatska uvjetuje posredovanje i da to vidi kao međufazu u prepuštanju graničnog spora međunarodnom sudu', rekla je Darja Lavtižar-Bebler iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koju vodi premijer Borut Pahor.

Dodala je kako se čini da Hrvatska time želi izbjeći da se granični spor rješava po 'načelu pravičnosti'. Ministar pravosuđa Aleš Zalar, koji dolazi iz koalicijske stranke Zares, izjavio je da je umjereni optimist te kako očekuje da će se posredništvo i ostvariti. No hrvatski odgovor za sada ne dopušta mogućnost da se odmah pristupi izradi nacrta hrvatsko-slovenskoga posredničkog sporazuma, dodao je.

Istoj stranci pripada i predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl koji je rekao da hrvatsku odluku vidi u pozitivnu svjetlu, ali da će tek dogovor o oblicima posredovanja pokazati kad će i u kojem slučaju Slovenija otklanjati svoju suzdržanost glede hrvatskih pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om.

Slovenska pučka stranka pozitivno je ocijenila prvi hrvatski korak k posredništvu, ali je predsjednik Bojan Šrot izjavio da je 'hrvatsko uvjetovanje' posredovanja kao faze prema prepuštanju spora ICJ-u 'neprimjereno' te kako 'ne vjeruje da će se ijedan ozbiljan posrednik spustiti na ulogu sudskog kurira'.

Jedini koji je unaprijed iznio negativno stajalište bio je predsjednik nacionalističke Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič. On je po običaju ponovio da je za održavanje 'mirovne konferencije' o granicama republika u bivšoj Jugoslaviji, s posebnim osvrtom na razgraničenje u sjevernom Jadranu.

 

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi