NOVA SRPSKA STRANKA

Razriješeni vukovarski čelnici, bivši SDSS-ovci

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2009 15:44
  • Objavljeno 11.03.2009 u 15:37
DUNAV VUKOVAR

DUNAV VUKOVAR

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Vukovarsko je Gradsko vijeće većinom glasova na današnjoj sjednici razriješilo Svetislava Lađarevića s dužnosti dogradonačelnika, a Dragu Todorovića s dužnosti dopredsjednika Gradskog vijeća, obojicu negdašnjih članova SDSS-a

VUKOVAR - Prijedlog za iskazivanje nepovjerenja i razrješenja s dužnosti dvojice bivših SDSS-ovaca inicirao je Klub vijećnika SDSS-a, a sam prijedlog, osim četvorice vijećnika SDSS-a, potpisalo je još pet vijećnika - po dvojica iz SDP-a i HSS-a i jedan neovisni.

Prijedlog su na sjednici poduprli svi nazočni vijećnici, osim četvorice bivših SDSS-ovaca, sada članova novoutemljene Nove srpske stranke.

SDSS-ova inicijativa rezultat je višemjesečna previranja u vukovarskom SDSS-u nakon čega je u početku prosinca 2008. isključen Svetislav Lađarević i četvorica SDSS-ovih vijećnika. U međuvremenu je Lađarević osnovao Novu srpsku stranku, a četiri isključena vijećnika nastavili su u Gradskom vijeću djelovati kao neovisni te su osnovali i svoj klub.

U službenom prijedlogu za iskazivanje nepovjerenja Lađareviću i Todoroviću, upućenu Gradskom vijeću, navodi se da su oni "...na dužnosti postavljeni temeljem izbornih rezultata SDSS-a" te da su iz SDSS-a isključeni jer "...nisu provodili odluke viših organa stranke i zalagali se za ispunjenje sporazuma SDSS-HDZ".

Prije nego je izglasano nepovjerenje Lađareviću i Todoroviću, u dužoj raspravi klubova vijećnika i pojedinih vijećnika na trenutke je bilo i verbalnih uvrjeda. Zahvalivši na dosadašnjoj suradnji, Lađarević je naglasio da je njegova smjena "spojila nespojivo" te je poimence naveo imena vijećnika koji su u sukobu, a zatim je, pokazujući rukama navodne znakove, spomenuo "ustaše" i "četnike".

Burno je na to reagirao neovisni vijećnik Pilip Karaula tražeći ispriku, a sjednicu su napustili Željko Sabo (SDP), Nikola Toth i Nikola Žulj (HSS).

Lađarević se ispričao navodeći da je bio pogrješno shvaćen te da se uvijek zauzimao za razvoj povjerenja između hrvatske i srpske zajednice u Vukovaru.

Na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je poduprt prijedlog da se u svibnju za Dan grada nagrada za životno djelo dodijeli dr. Vladi Horvatu, vukovarskom povjesničaru i muzeologu.

Medalje grada Vukovara bit će dodijeljene ministru financija Ivanu Šukeru za veliku potporu državnog proračuna u izgradnji vukovarske gospodarske zone, a isto priznanje dobit će i ministar kulture Božo Biškupić za potporu u obnovi Gradskog muzeja i Gradske knjižnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi