MOĆNI I POKVARENI

Razotkriveni vlasnici računa na Djevičanskim otocima

04.04.2013 u 16:50

Bionic
Reading

U novoj aferi razotkrivanja offshore računa koju zajednički vode Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i desetak velikih svjetskih redakcija počela su se otkrivati prva imena vlasnika prekomorskih računa u poreznim oazama kao što su Britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Samoa, Cookovo otočje

Imena vlasnika računa koji su svoju imovinu skrili u porezne oaze pod okriljem anonimnosti tako prvi put izlaze u javnost. Među njima je moguće, među ostalim, pronaći bivše i aktualne političke čelnike, plutokrate, djecu diktatora, milijardere koji skrivaju svoju imovinu od supružnika i od poreznih vlasti. Prema procjenama ekonomskih analitičara, ukupni iznos imovine skrivene na offshore računima iznosio bi oko 32 bilijuna dolara.

Za usporedbu, nova afera ima 162 puta više podataka od posljednje velike razotkrivajuće afere WikiLeaks u 2010. A jasno imenovanje vlasnika računa moglo bi biti iznimno štetno za elaborirani financijski sustav na koji se oslanja međunarodna elita koja je dosad pomno skrivala svoje bogatstvo od nacionalnih vlada.

Na listi je tako moguće pronaći ime Jean-Jacquesa Augiera, rizničara predsjedničke kampanje Françoisa Hollandea, koji je dioničar u dvije offshore kompanije na Kajmanskom otočju preko financijskog holdinga Eurane. Otkrivanje njegovog imena dolazi u iznimno nezgodan trenutak za francuskog predsjednika budući da je prije dva dana njegov bivši ministar za proračun priznao posjedovanje računa u Švicarskoj na kojem je 600.000 eura.

Bivši ministar financija Mongolije Bayartsogt Sangajay otvorio je kompaniju na Britanskim Djevičanskim otocima sa švicarskim bankovnim računom dok je bio na funkciji od 2008. do 2012. godine.

Otkrivene su i dvije kompanije otvorene na imena kćeri predsjednika Azerbajdžana, Ilhama Alijeva. Odvjetnik Tony Merchant, suprug kanadske senatorice, položio je više od 800.000 dolara u offshore trust. Troškove je platio u gotovini i zatražio da se sva pisana komunikacija 'svede na minimum'.

Među imenima navedene su najstarija kćerka bivšeg predsjednika Filipina, Maria Imelda Marcos Manotoc te najbogatija kolekcionarka umjetnosti u Španjolskoj, barunica Carmen Thyssen-Bornemisza, koja preko offshore računa kupuje umjetnine.

Bivša supruga zloglasnog američkog trgovca naftom, Denise Rich, položila je 144 milijuna dolara u 'Dry Trust' na Cookovom otočju.

Scot Young, milijarder i suradnik pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, trenutačno je u zatvoru jer je skrivao svoju imovine od bivše supruge, a posjeduje većinski dio u kompaniji na Britanskim Djevičanskim otocima preko koje je vlasnik tvrtke u Moskvi čija je vrijednost procijenjena na 100 milijuna dolara. Achilleas Kallakis koristio se pak fiktivnim kompanijama na istom otočju da bi dobio zajam za nekretnine u iznosu od 750 milijuna funti od britanskih i irskih banaka.

Devedesetih godina se pisalo kako su hrvatski moćnici i tajkuni također skrivali svoju imovinu na Djevičanskim otocima.