KOSOR U LUCI PLOČE

'Razgovaramo o novom porezu za banke'

LUKA PLOČE, KOSOR, ŠUKER, BEBIĆ

LUKA PLOČE, KOSOR, ŠUKER, BEBIĆ

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na današnjoj su svečanosti otvaranja prve faze kontejnerskog terminala Luke Ploče naglasili da razvoj pločanske luke ima golemu gospodarsku važnost za jug Hrvatske, cijelu Hrvatsku, ali i susjedne zemlje

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je da je razgovarala s predstavnicima najvećih banaka u Hrvatskoj i s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim. Tema razgovora bila je i mogući novi porez bankama.

'OD OPORBE NIŠTA NOVA'

Kosor je komentirala špekulacije da bi banke zbog oporezivanja mogle reagirati višim kamatama: 'Na temelju tih razgovora mi ćemo i donijeti konačnu odluku. Svaka odluka mora biti uravnotežena. Nijedna odluka koja na prvi pogled bude dobra ne smije izazvati druge poremećaje.'

Komentirajući kritike oporbe, Kosor kaže da njihove kritike na rad Vlade sluša već godinu dana i da to nije ništa novo: 'Ali za Vladu je zanimljivo da oporbeni čelnici kritiziraju nešto što nisu vidjeli i nešto o čemu nemaju nijednog podatka, a to je rebalans proračuna. Rebalans proračuna nije završen, na njemu se radi, govoriti na neviđeno u najmanju je ruku apsurdno.'

U TERMINAL LUKE PLOČE ULOŽENO 33,6 MILIJUNA EURA


Kosor je danas otvorila novi kontejnerski terminal u Luci Ploče
. U prvu fazu novog kontejnerskog terminala uloženo je 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura, a terminal, čija je gradnja počela u siječnju 2008. godine, prostire se na gotovo četiri hektara i u prvoj fazi kapacitet će mu biti 60.000 kontejnerskih jedinica.

Dosad je u projekt pločanske luke uloženo 44,2 milijuna eura, od čega proračunska sredstva iznose 15 milijuna eura, kazala je premijerka Kosor otvarajući novi kontejnerski terminal.

'Vlada je imala razumijevanja za ovaj projekt i u suradnji sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za razvoj dala je impuls', kazala je navodeći da će ukupna investicija u projekt razvoja pločanske luke biti 139 milijuna eura.

Kosor je ocijenila da je otvaranje prve faze kontejnerskog terminala pločanske luke povijesni trenutak, jer je Luka Ploče važna za nas, a u budućnosti za Europsku uniju i naše susjede.

Tu je i otvaranje novih mogućnosti i novih vrata za naše susjede, kao što su Bosna i Hercegovina i Mađarska, kazala je Kosor, sigurna da će to biti i novi stimulans u izgradnji koridora 5C.

Premijerka Kosor je također najavila i da će do sljedećeg ljeta biti završena i otvorena dionica autoceste od Ravče do Vrgorca, a 2012. godine i cijela dionica do Ploča

KOSOR IPAK NE SUMNJA U PROVEDBU PROGRAMA GOSPODARSKOG OPORAVKA?

Premijerka je i na svečanosti otvaranja novog kontejnerskog terminala poručila kako smo, unatoč teškim gospodarskim prilikama, uspjeli svladati mnoge prepreke te kako ćemo sigurno svladati i ostale i provesti Vladin Program gospodarskog oporavka do kraja

'Nitko od nas sam ne može ništa, svi zajedno možemo sve', kazala je pozivajući sve da tomu daju svoj doprinos i spomenuvši pri tomu i sindikate čiji je jedan od vođa - predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević - također prisustvovao svečanosti u Luci Ploče.

Predsjednik Sabora Luka Bebić također je kazao kako je Vlada investirala u razvoj pločanske luke.

Bebić se u svojem istupu zauzeo za gradnju, kako je rekao, 185 kilometara autoceste od Vrgorca do Boke Kotorske.

'Pozivam sve one koji sumnjaju, koji ne vjeruju ili iz bilo kojih razloga ne podupiru gradnju Pelješkog mosta, da ovih dana dođu na granicu (s BiH) i vide kako se odvija promet prema Dubrovniku čekanjem po sat i pol vremena. Zato je jedan od vrlo važnih razvojnih objekata gradnja Pelješkog mosta i nastavak autoceste prema Boki Kotorskoj', kazao je.

Predsjednik Lučke uprave u Pločama Tomislav Batur je istaknuo kako je danas otvoreni kontejnerski terminal jedna od najsloženijih pomorskih građevina u Hrvatskoj. Dodao je da se razvoj ovog terminala temelji na konceptu javno-privatnog partnerstva između Lučke uprave i Luke Ploče.

Svečanosti otvaranja kontejnerskog terminala u pločanskoj luci, uz ostale, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a nazočnima su se obratili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i pločanski gradonačelnik Krešimir Vejić

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!