SCENARIJI ZA KONAČAN RASPLET

Ravnateljstvo HRT-a (ne) ostaje u igri

04.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Tri scenarija: Ravnateljstvo daje mandate na raspolaganje, dio Ravnateljstva odbija dati manadate i ulazi se u novu maratonsku sjednicu s neizvjesnim krajem, a prema posljednjem se ne događa ništa i dovodi se vjerodostojnost Vijeća u pitanje

Iako se to tjednima najavljuje, Programsko vijeće HRT-a još uvijek nije uspjelo smijeniti Ravnateljstvo kuće na Prisavlju. Najave govore da bi se konačan obračun trebao dogoditi u utorak, a scenarija je nekoliko.

Podsjetimo, na pretposljednjoj sjednici Vijeća vijećnici su odlučili oformiti Radnu skupinu, sastavljenu od troje vijećnika, koji su na osnovi fonograma trebali složiti nacrt zaključka za eventualno pokretanje postupka za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i članova Ravnateljstva (ravnatelja HR-a Davora Mezulića, ravnatelja HTV-a Blage Markote i ravnatelja glazbene proizvodnje Josipa Guberine).


Na putu prema dolje - Guberina (lijevo), Markota i Mezulić

Nacrt je napravljen, ali nakon što su uoči posljednje sjednice vijećnici s članovima Ravnateljstva obavili konzultacije, on nije aktiviran, već je odlučeno da se cijela priča prolongira za utorak.

Od objave se očito odlučilo odustati jer odavno je poznato da je na Prisavlju, zbog komplicirane zakonske procedure i brojnih pravnih začkoljica, članove Ravnateljstva lakše prisiliti na davanje mandata na raspolaganje nego ih smijeniti.

Mandati na raspolaganju

Tu dolazimo do prvog scenarija, koji dio vijećnika i medija vidi kao epilog priče. Prema njemu, Ravnateljstvo je odlučilo dati mandate na raspolaganje, zauzvrat vijećnici više ne bi kopali po njihovu smeću, a ujedno bi ih se preraspodijelilo na druge dužnosti unutar kuće. Ovdje treba dodati da bi s njima otišla i glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzić, čiji je zahtjev za smjenu pokrenuo njen nadređeni - Markota.

Sličan scenarij je viđen prije dvije godine, kada su ostavke podnijeli Ivanka Lučev Marija Nemčić Josip Guberina, a netom nakon njih i Vladimir Rončević. Lučev i Nemčić danas su Sutlićevi savjetnici, Guberina se vratio na poziciju s koje je, kao, otišao, a Rončević se vratio u Rijeku na mjesto glavnog urednika HR Rijeka.

Igrači s klupe

Tko bi bio v.d. Vanje Sutlića, još nije poznato. Međutim, zna se za nekeod želja, ponajprije onu aktualnog dopredsjednika Vijeća Siniše Grgićada na mjesto vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja instalira svoga čovjeka, trenutno glavnog tajnika HTV-a Mislava Stipića. Stipić bi, kažu prisavski kuloari,od privremenog mogao postati četverogodišnje rješenje, pa diovijećnika, kako neslužbeno saznajemo, želi da se svi oni koji će bitivršitelji dužnosti pismeno izjasne da se neće kandidirati za članoveRavnateljstva kad se raspiše natječaj.
Kao mogući glavni ravnatelj spominje se Damir Novinić, koji je opet Grgićevčovjek, inače današnji Markotin savjetnik za ekonomska pitanja.Podsjetimo, Stipić, Novinić i Grgić su suradnici još iz doba kada suprevratom zaslužili vodstvo Europskog pokreta Hrvatska i Europskog domaZagreb.

Da bi izvelo ovaj scenarij, Vijeće treba imati pripremljene i vršitelje dužnosti, koji bi odmah uskočili na nove dužnosti.

Glasovanje o svakom posebno

Drugi scenarij je ujedno i onaj koji najmanje priželjkuje samo Vijeće. Prema njemu bi trebalo aktivirati postupak za razrješenje Ravnateljstva jer svi neće htjeti dati mandate na raspolaganje i onda bi o svakom slučaju trebalo pojedinačno raspravljati.

Glasovanje o svakom pojedinačno vjerojatno bi dovelo do podjele unutar Vijeća i za očekivati je da ne bi svi bili smijenjeni.

U grčevitoj borbi za očuvanje pozicije kao najveći lobist pokazao se Sutlić, koji je obijao vrata i bio je apsolutno spreman na sve samo da spasi sebe.

'Nisam ja potpisao', postala mu je omiljena poštapalica za sve za što ga se prozove, bile to spajalice ili neraspisivanje javnog natječaja za četiri serije vrijedne 110 milijuna kuna.

Iako je najavio da će pokrenuti postupak za Markotino razrješenje, to još nije napravio, što može upućivati da je prvi scenarij izvjestan, ili čeka da vidi hoće li Markota dati mandat. Ukoliko Markota to ne napravi, onda bi ga Sutlić povukao za sobom, ali za to će mu trebati i šest glasova vijećnika.

Sutlić je od Markote svojedobno, kad je vidio što se sprema, zatražio ostavku i na taj način pokušao spasiti sebe. Markota mu je to obećao, ali s figom u džepu i njih dvojca danas komuniciraju preko nišana.

Uz to, Markotini posljednji manevri, zahtjev za micanje Hloverke, istup prema kojem je on zajedno s direktorom HTV-a Domagojom Burićem kući spasio novac jer nije dopustio da se za nespremne serije plati 110 milijuna iako je kao član Ravnateljstva prvotno glasovao za tu odluku, navođenje brojnih ušteda koje je napravio, ukazuju na to da bi mogao pružiti otpor ili da je sve to bio samo dogovor za o(p)stanak.

Rezerve u IP-u

Kao moguća privremena rješenja u foteljama ravnatelja HTV-aspominju se Nemčić, a ni Denisu Latinu ona ne bi bila mrska. Pretendentiza IP su, kažu kuloari, Goran Rotim i Morana Kasapović, a ne bi trebalozanemariti ni Katju Kušec, Renata Kunića i Damira Matkovića koji subili Hloverkini protukandidati na prošlim prisavskim izborima.

Na to bi mogla upućivati i izjava vijećnika Hašima Bahtijarija koji je na Markotin zahtjev da Vijeće makne Hloverku odgovorio da 'Vijeće nekoliko puta dosad nije prihvaćalo izvješće o izvršenju programskog usmjerenja HTV-a, pa po toj logici ni krivac ne može biti samo jedan'.

Doduše, ovdje treba dodati da je Markota na jednoj od sjednica rekao kako mandat neće dati Sutliću, ali hoće Vijeću.

Jedan od razloga zašto bi Vijeće željelo izbjeći ovaj scenarij je i obaveza da se svim ravnateljima treba dati prigoda da se na cijelu priču očituju, a uz to argumenti za Sutlićevu smjenu moraju biti dovoljno jaki da se ne bi eventualno dogodilo da sve završi na sudu, s kojeg bi on izašao kao pobjednik.

Podsjećamo, Sutlića se po Zakonu o HRT-u može smijeniti: ako ne postupa po propisima i općim aktima HRT-a i ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom prouzroči HRT-u veću štetu.

Igre ispod žita

Treći scenarij pretpostavlja da se kao i dosad neće dogoditi ništa, odnosno da je cijeli time out od osam dana Ravnateljstvo iskoristilo za pregrupiranje i lobiranje kod pojedinih članova Vijeća koje nema nikakvu garanciju na papiru da će Ravnateljstvo dati mandate na raspolaganje.

Ne davanjem 'ostavki' prisilili bi vijećnike da uđu u drugi scenarij, a pitanje je imaju li vijećnici kvalitetne argumente za smjenu svakog pojedinačno i bi li se uopće krenulo u glasanje o povjerenju.

U tom slučaju upitna bi bila vjerodostojnost članova Vijeća. Iako je ovaj scenarij teško ostvariv, nije nemoguć.