KANCEROGENE ČESTICE

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju o radovima na školi: Ne izlažite djecu azbestu

03.11.2017 u 17:47

Bionic
Reading

Na zgradi osnovne škole Mladost u novozagrebačkom naselju Utrina jutros su započeli radovi na energetskoj obnovi, što uključuje i uklanjanje azbestnog krova. Nekoliko sati kasnije, radovi su obustavljeni zbog pobune roditelja, zabrinutih zbog rizika koju po zdravlje njihove djece mogu predstavljati kancerogena azbestna vlakna. Jesu li njihovi strahovi opravdani?

Zamjena azbestnih krovova na školskim objektima za vrijeme nastave uobičajena je praksa u Hrvatskoj, iako je riječ o  građevinskom zahvatu koji podliježe strogim pravilima, pa su tako, primjerice, radnici obvezni nositi propisanu zaštitnu opremu i iznimno pažljivo rukovati opasnim materijalom. Uplašeni roditelji, kao i pojedine ekološke udruge, već su ranije prosvjedovali zbog takve prakse, činilo se - uzalud. Podsjetimo, još 20-ak zagrebačkih škola i vrtića iščekuje skoru zamjenu azbestnih krovova, a zahvaljujući buri koja se danas podigla oko škole u Novom Zagrebu, čini se da je na pomolu promjena politike. 

Zdravko Lovrić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, potvrdio je za tportal da je ta ustanova u petak zaprimila upit roditelja učenika OŠ Mladost o rizicima kojima su djeca izložena prilikom zamjene azbestnog krova sa školske zgrade. Lovrić podsjeća da je stav Zavoda po tom pitanju još 2011. iznio toksikolog Franjo Plavšić, bivši ravnatelj te ustanove, odgovarajući na sličan upit zabrinutog roditelja.

'Smatramo da se ne smije obavljati razgradnja krova u vrijeme dok tamo borave djeca, pa čak niti ako bi se uklanjanje obavljalo vikendom. Problem je u tome što su navodno salonit ploče već dotrajale i normalno bi se onda kod vrlo pozorne manipulacije s njima dizala u zrak sitna vlakna azbesta. Vrlo vjerojatno bi dolazilo i do oštećenja ploča (npr. pucanje), što bi još više pojačalo oslobađanje vlakana u prostor', naveo je tada Plavšić.

Iako nije mogao reći koliko bi uklanjanje ploča moglo biti štetno za djecu - procjene rizika u takvim slučajevima vrlo su složene - napomenuo je da je bilo koji rizik za djecu je neprihvatljiv, a 'ovdje se radi o zabranjenom materijalu kojeg se razvrstava u kategoriju I. karcinogena (dokazano da može izazvati rak u čovjeka)'. 

  • +3
Započeti, pa obustavljeni radovi na OŠ Mladost Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Aktualni ravnatelj Lovrić kaže za tportal da je logično kako kod uklanjanja tih ploča i općenito kod rukovanja starim i trusnim azbestnim materijalima, dolazi do odvajanja čestica azbesta, koji udisanjem mogu prodrijeti u pluća i izazvati štetne učinke - od azbestoze do karcinoma

'Nije prihvatljiv rizik izlagati djecu tim česticama. Prihvatljivo je izvoditi radove za vrijeme školskih praznika, ne vikendima, nego dok su djeca izvan škole dulji period', ističe Lovrić, potvrđujući da za razliku od roditelja, niti jedna od brojnih institucija koje su uključene u proces uklanjanja azbestnog materijala sa školskih i vrtićkih zgrada nije kontaktirala Zavod kako bi pribavila stručno mišljenje. 

Današnju raspravu na društvenim mrežama pokrenuo je pak hrvatski PR mag Krešimir Macan, otkrivajući da su djeci u OŠ Mladost u utorak rekli da na nastavu dođu u kratkim rukavima jer se ne smiju otvarati prozori.

Mladen Konjević, ravnatelj osnovne škole Mladost, prvo je obavijestio roditelje i učenike da su započeli radovi na energetskoj obnovi školske zgrade, koji će 'potrajati osam mjeseci'. U tom razdoblju planirana je izmjena cjelokupnog krovišta, zamjene svih prozora i ulaznih vrata, te oblaganje cijele zgrade dodatnom toplinskom izolacijom. 

'Tijekom prve etape, počevši od 3. studenog 2017. godine, izmjenjivat će se pokrov škole', najavio je ravnatelj, objašnjavajući da će radovi na pokrovu potrajati jer se izmjenjuje dio po dio krovišta. 'Stari pokrov se skida na stručan način siguran za djecu i okoliš', ustvrdio je, dodajući da radove izvode stručni radnici u skladu s pravilima o postupanju s otpadom koji sadrži azbest. 

Nova obavijest roditeljima

Ta poruka u međuvremenu je nestala sa službene internetske stranice OŠ Mladost, a zamijenila ju je obavijest roditeljima da su radovi na obnovi škole 'trenutno u stanju mirovanja'. 'Nakon dalje koordinacije nadležnih gradskih ureda radovi će biti nastavljeni, uzimajući u obzir potpunu sigurnost učenika i zaposlenika škole', poručio je Konjević. 

  • +22
Azbest u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Čizmić

Macan za tportal kaže da su roditelji učenika frustrirani ne samo zbog nedostatka svih potrebnih informacija, nego upravo zbog toga što su se radovi krenuli izvoditi usred školske godine.

'Svi smo mi iznimno osjetljivi kad su bilo čija djeca u pitanju, a posebno naša.Tražimo samo da sve institucije i ustanove rade svoj posao i da nas izvijeste o čemu se radi, da dobijemo kvalitetnu informaciju kako bi se o njoj mogli odrediti. Mi i dalje nemamo odgovor na pitanje imaju li izvođači radova suglasnost da se radi s azbestom dok su djeca u školi... Neću dozvoliti da se ugrožava sigurnost bilo čijeg djeteta zato što netko nije odradio svoj posao ili je zakasnio. Škola je bila prazna cijelo ljeto!', rekao je Macan za tportal, prije nego je stigla obavijest o privremenoj obustavi radova. 

U međuvremenu, roditelji te škole obaviješteni su da će se provjeriti jesu li poduzete sve što je potrebno u cilju zaštite djece, te će se odrediti vrijeme za izvođenja radova. U planu je i izvanredna sjednica Vijeća roditelja, na koju će biti pozvane nadležne osobe kako bi predočile roditeljima sve što je poduzeto u skladu s propisima o postupanju s azbestom. 

Promijenimo azbestne krovove Autor: youtube

Na društvenim mrežama osvanula je i informacija da je zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport odlučio preuzeti koordinaciju svih gradskih ureda uključenih u proces uklanjanja azbestnih krovova s vrtića i škola, te će se dogovoriti model prema kojemu se ništa s azbestom neće raditi dok su djeca u tim objektima. 

U iščekivanju službene potvrde ili demantija te informacije, podsjetimo da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ranijem odgovoru tportalu navelo da se izloženost azbestu događa  putem inhalacije vlakana u zraku prisutnih kao azbestna prašina i to najčešće u radnom okolišu.

Dokument: "Azbest - očitovanje HZJZ"

Izložene mogu biti i osobe koje žive u neposrednoj okolini tvornica koje se bave proizvodnjom i preradom proizvoda koji sadrže azbestna vlakna (tzv. vicinalna azbestoza), članovi obitelji radnika koji rade s azbestom (domicilna), odnosno u slučajevima kada se azbest oslobađa iz materijala prilikom obnavljanja, rušenja ili održavanja, a pri čemu azbestna vlakna dospijevaju u zrak.