ODJECI LISTE SRAMA

Ravnatelj porezne uprave objasnio zašto građane ovrše odmah, a Šukera i Vidoševića ne: To su komplicirani slučajevi...

02.11.2019 u 21:08

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL direkt, Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave i pomoćnik ministra financija, pokušao je pojasniti zbog čega je velikim dužnicima s jučer objavljene 'liste srama' Porezne uprave znatno teže naplatiti porez nego 'običnim smrtnicima'.

'U javnosti se stekao dojam da se protiv dužnika dosad nije ništa poduzelo, ali to nije točno. Postupci koji su u tijeku su nešto kompliciraniji i traju neko vrijeme, dok građani svoje dugove plate relativno brzo. Sudski postupci traju duže vrijeme, do ishoda parničnog postupka ne ide naplata takvih dugova', pojašnjava Kutleša za RTL.

Podsjetimo, jučer je objavljen popis najvećih poreznih dužnika, na kojemu su ponovno neka poznata imena poput Nadana Vidoševića i Davora Šukera. Više o tome pročitajte ovdje.

Upitan hoće li se u tom smislu promijeniti zakon odnosno pojačati neki mehanizmi prema kojima bi država mogla doći do svojih novaca, Kutleša kaže da imaju dovoljno instrumenata da se poduzimaju ovršne mjere.

'Prošle godine je bilo poduzeto preko 215.000 ovršnih mjera koje su obuhvatile nešto više od 12 milijardi kuna, ove godine 170.000 mjera koje su obuhvatile oko 10 milijardi kuna. 50 posto tog duga je naplaćeno. Što su duže te ovršne mjere na snazi to je i postotak naplate veći', kaže Kutleša.

Kutleša kaže da je u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 52.000 dužnika, broj dužnika na 'listi srama' 44.500 dužnika, a njihov dug je manji za 2 milijarde i 360 milijuna kuna.

'Nije sve naplaćeno, postoje različite situacije od smrtnih slučajeva do situacija kad se dugovi nasljeđuju tako da je naplaćeno nešto više od 400 milijuna kuna', kazao je Kutleša gustujući u emisiji RTL Danas.