zagreb

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Roić: Centar za translacijsku medicinu ne može zamijeniti Nacionalnu dječju bolnicu

13.01.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić poručio je u ponedjeljak da Centar za translacijsku medicinu dječje dobi, koji bi se trebao graditi u Dječjoj bolnici Srebrnjak, nije i ne smije biti zamjena za Nacionalnu dječju bolnicu, čiju izgradnju Vlada planira započeti graditi ove godine u Blatu

'Novi bolnički kompleks sadržavao bi sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb kao jezgre nove Nacionalne dječje bolnice i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, kao i ginekologiju i porodništvo', navodi Roić u priopćenju.

Takav model objedinjavanja zdravstvene skrbi za dijete i ženu na jednome mjestu osigurava sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu reproduktivnoga zdravlja i zdravstvenu skrb za najmlađe pacijente na nacionalnoj razini, u skladu sa suvremenom praksom najnaprednijih zdravstvenih sustava, naglašava ravnatelj Klaićeve bolnice.

'Stoga smo neugodno iznenađeni u više navrata javno iznesenim, a ni na koji način argumentiranim stavovima i mišljenjima, kojima se dovodi u pitanje potreba projekta Nacionalne dječje bolnice', kaže Roić.

Projekt pedijatrijskog Centra za translacijsku medicinu, ističe, nije ekvivalent niti može zamijeniti Nacionalnu dječju bolnicu.

'Glavna misija Dječje bolnice je kliničko liječenje, dijagnostika i rehabilitacija akutnih i kroničnih bolesti dječje dobi, dok translacijska medicina znači da se bazična znanstvena istraživanja prenose u kliničku praksu odnosno u razvoj novih lijekova, metoda liječenja i medicinskih uređaja', pojašnjava Roić.

Takvi centri imaju prvenstveno jake bazične znanstveno-istraživačke timove i logistiku, sa osiguranim i jasno definiranim dugoročnim izvorima financiranja, stoga je translacijska medicina u svijetu vezana za najuglednije akademske ustanove sa dugogodišnjom znanstvenom tradicijom.

'Ni u kojem slučaju unutar javnog zdravstvenog sustava temelj ne smiju biti projekti kojima su osnovni cilj milijuni eura, građenje i opremanje, već jasno definiran medicinski program, temeljen na realnim potrebama određene društvene zajednice, kao i jasno definirani dugoročni izvori financiranja', ističe Roić.

Svaki projekt bez jasno definirane pozicije unutar zdravstvenog sustava predstavlja opasnu stranputicu, bez realnih šansi da na takvim osnovama zaživi i dugoročno funkcionira, stoji u priopćenju.