ČIČAK NA RTS-u

Ratovi na Balkanu još nisu završeni

13.10.2009 u 07:59

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir Čičak ocijenio je u ponedjeljak navečer na srbijanskoj državnoj televiziji RTS da ratovi na balkanskom prostoru nisu završeni te da je ‘Bosna ključ svega’.

‘Mislim da je tu potreban veliki napor međunarodne zajednice i drugo, mislim da je i Makedonija žarište, pogotovu nakon rezultata zadnjih izbora u Grčkoj. Grci naprosto ne žele da postoji makedonsko ime, to je kod njih naprosto opsesija’, rekao je Čičak gostujući na srbijanskoj državnoj televiziji RTS-u.

Govoreći o odnosima između hrvatskih i srbijanskih političkih elita, on ih je ocijenio takvim da se političari dviju zemalja međusobno ‘slažu i lažu’ te da previše vode računa o svojim biračkim interesima da bi napravili nekakve radikalne zahvate.

‘Oni lijepo sjednu, sve je to fino, sve je to divno, sve je to krasno, sve je to bajno, a što se zapravo događa ispod stola, to je druga stvar’, dodao je.
Srbijanski povjesničar Čedomir Antić gostujući u istoj emisiji posvećenoj odnosima između Srbije i Hrvatske kazao je kako su Srbi i Hrvati dva međusobno najsličnija naroda u Europi, ocijenivši da ih je 20. stoljeće zauvijek odvojilo i da u ovom trenutku nisu prijatelji.

‘Mislim da je stvoren jedan kulturni prostor i da je nestankom manjina, a čini mi se da su one marginalizirane, otvorena mogućnost za neki novi odnos i mislim da je vrlo loše graditi ga na greškama iz prošlosti, a mislim da naše političke elite ne uče na greškama’, istaknuo je Antić.