dodatni izazov

Ratna neprijateljstva blokiraju pomoć žrtvama potresa u Siriji

10.02.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Humanitarni konvoj iz sirijske regije koju vode Kurdi namijenjen područjima pogođenima potresom na sjeverozapadu zemlje vraćen je u četvrtak, a da nije stigao do onih kojima je pomoć potrebna, što je novi primjer kako humanitarne napore kompliciraju ratna neprijateljstva

Neprijateljstva koja su premrežila Siriju, razorenu gotovo 12-godišnjim ratom, dodatni su izazov za humanitarce koji pokušavaju dostaviti pomoć ljudima pogođenima razornim potresom u ponedjeljak u kojem je u Turskoj i Siriji poginulo više od 22.000 ljudi.

Konvoj je pokušavao probiti se iz regije koju drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima u područje pod kontrolom pobunjeničkih frakcija koje podržava Turska, neprijatelja protiv kojih su se često borili u građanskom ratu.

Izvori na obje strane međusobno se okrivljavaju za to što konvoj nije prošao optužujući se da pokušavaju ispolitizirati pomoć.

Konvoj je nosio oznaku kurdske administracije, a u njemu je bilo puno cisterni s gorivom. Čekao je satima na prijelazu, po snimci Reutersove televizije.

Javan Ibrahim, glasnogovornik kurdske administracije, optužio je Tursku, koja ima vojnike na sjeverozapadu Sirije, i neke pobunjeničke frakcije da su spriječili prolazak konvoja.

Visoki turski dužnosnik rekao je da to apsolutno nije točno i da Turska ne blokira pomoć.

Sirijski oporbeni izvori optužili su SDF da pokušava ispolitizirati situaciju tražeći da pošiljke pomoći nose oznake SDF-a, što je osjetljivo pitanje u regiji s obzirom na rat.

Turska je izvela tri vojne akcije u sjevernoj Siriji protiv sirijskih Kurda koje smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost zbog njihove povezanosti s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) koju Ankara smatra teroristima.

  • +11
Potres u Turskoj i Siriji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ibrahim je rekao da kurdska administracija, koja kontrolira sirijska naftna polja na istoku zemlje, pregovara s drugim stranama, osobito međunarodnim partnerima, kako bi uvjerila drugu stranu da pusti pomoć.

UN-ova pomoć iz Turske za sjeverozapad Sirije koji drže pobunjenici, gdje oko četiri milijuna ljudi o njoj ovisi, bila je privremeno suspendirana zbog potresa, ali je u četvrtak nastavljena.

SAD je zatražio od sirijskog predsjednika da odmah dopusti prolazak pomoći preko svih graničnih prijelaza.

Turski dužnosnik rekao je u petak da Turska pregovara o otvaranju graničnog prijelaza koji vodi u teritorij pod kontrolom sirijske vlade kako bi se pomoć onamo mogla izravno slati.

Turska razmatra i otvaranje još jednog prijelaza koji vodi u regiju Idlib koju drže pobunjenici, dodao je.

Sirijska vlada, koja je pod zapadnim sankcijama, zatražila je od UN-a pomoć zbog potresa ističući da sva pomoć mora biti koordinirana s Damaskom i isporučena s teritorija Sirije, a ne preko turske granice u područja koja drže pobunjenici.