MEĐUNARODNA KRIZNA SKUPINA

Rat na Kosovu mogao bi izbiti u svibnju?

2011-07-27T191320Z_01_BEL09_RTRIDSP_3_KOSOVO-BORDER

2011-07-27T191320Z_01_BEL09_RTRIDSP_3_KOSOVO-BORDER

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Oružani sukob na Kosovu ne žele ni Srbi ni Albanci, ali se nijedna opcija ne smije isključiti. Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je za beogradski Press od utorka da održavanje referenduma u četiri općine na sjeveru Kosova, koji predstavnici tamošnjih Srba najavljuju za 14. i 15. veljače, možda neće biti skupo, ali da će to državu Srbiju politički skupo koštati

Oružani sukob Srba i Albanaca je moguć, uvažavajući tenzije i velike uloge obje strane u kosovskoj krizi, upozorava Međunarodna krizna skupina u najnovijem izvješću, pišu beogradske Vesti online. U izvješću se procjenjuje da oružani sukob na Kosovu ne žele ni Srbi ni Albanci, ali se nijedna opcija ne smije isključiti i posebno upozoravaju na svibanj kao kritičan mjesec jer se tada održavaju izbori u Srbiji.

'Izbori su 2008. organizirani na Kosovu gdje živi veća srpska zajednica, čime su stvarane paralelne institucije. Ovoga puta Priština bi mogla pokušati blokirati održavanje izbora tako što će plijeniti glasačke listiće, zatvarati biračka mjesta i uhićivati organizatore tamo gdje kosovska policija može djelovati', kaže se u izvješću i objašnjava da to znači 'da bi Srbija mogla organizirati izbore samo na sjeveru, dok bi enklave u kojima živi 60 posto svih kosovskih Srba ostale isključene iz izbornog procesa'.

'Prije četiri godine izbori su bili i u enklavama, a sada to neće biti moguće jer prištinske vlasti imaju mehanizme da to spriječe, dok to ipak neće biti slučaj s četiri općine na sjeveru Kosova. Osim Prištine, protiv izbora na Kosovu je i međunarodna zajednica, dok je tek Euleks nedavno bio spreman dopustiti organiziranje izbora na sjeveru. Kako je pitanje organiziranja izbora na Kosovu i krupno pitanje u Beogradu, mislim da će vlada pokušati spasiti čast tako što će proglasiti prinudnu upravu u općinama gdje se izbori nisu mogli održati. Takav je ishod prihvatljiv i međunarodnoj zajednici', kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

MKG poručuje da je misija Euleks potpuno nespremno dočekala nemire u srpnju prošle godine. Stoga, briselski klub moćnih osnovan 1995. predlaže slanje na Kosovo specijalnih policijskih postrojbi koje bi bile u stanju obavljati posao koji je radio KFOR.

Ministar za Kosovo: Referendum na Kosovu skupo će politički stajati Srbiju

Tiskanje 40 tisuća glasačkih listića, od kojih će 1.300 biti na albanskom jeziku, s pitanjem 'Prihvaćate li institucije tzv. republike Kosovo?', koštat će 500 eura, navodi taj dnevni list te dodaje da će to biti plaćeno iz sredstava koja stižu iz srbijanskog državnog proračuna, a da su se, po riječima predstavnika referendumskih povjerenstava u četiri općine, članovi glasačkih odbora odrekli honorara.

Bogdanović smatra da će referendum samo štetiti interesima građana sjeverno i naročito južno od rijeke Ibar, kao i državi Srbiji koja se, po njegovim riječima, bori za ostvarenje njihovih prava.

'Referendum umanjuje naš kredibilitet i kapacitete oko pregovora s međunarodnom zajednicom. Unaprijed se znaju rezultati jer svi smo mi protiv kosovskih institucija. Čemu onda sve to, osim da služi dnevnom politikantstvu. Na štetu običnih ljudi pojedinci se pokušavaju pred izbore dodvoriti centralama u Beogradu', ističe Bogdanović.

Bogdanović je kazao za Press da je neprihvatljivo da se iz proračuna financiraju takve stvari te izrazio nevjericu da će referendum stajati samo 500 eura je, kako kaže, u općinama na sjeveru Kosova ima plakata i jumbo plakata kojima se građani pozivaju na referendum, što također stoji određeni iznos.

Među četvoricom vodećih predstavnika Srba sa sjevera Kosova jedan je iz Demokratske stranke (DS), koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije u Srbiji, dok su preostala trojica članovi srbijanskih oporbenih stranaka - jedan pripada vodećoj oporbenoj, Srpskoj naprednoj stranci, Tomislava Nikolića (SNS), a dvojica Demokratskoj stranci Srbije, bivšeg premijera Vojislava Koštunice (DSS).

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u krajem prosinca kako referendum može samo pridonijeti produbljivanju krize te da ne pridonosi dijalogu i donošenju ključnog rješenja za pitanje Kosova. Ukazao je kako najavljeni referendum nije u skladu s ustavom Srbije te podsjetio kako je ustav jedno od jamstava očuvanja njezina teritorijalnog integriteta. Tadić je upozorio da referendum može izazvati i međunarodnu reakciju te je istaknuo da on ničemu bitno ne pridonosi i podsjetio da 'svi u svijetu znaju' da Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju kosovske institucije.

'Taj je referendum u tome smislu više nego suvišan, a na kraju može i, na neki način, dovesti u pitanje i sigurnost naših građana koji žive južno od rijeke Ibra', ustvrdio je Tadić. Upozorio je da nikada ne treba donositi političke odluke koje ugrožavaju druge te da takve odluke 'moraju biti sagledane u kontekstu interesa sviju', posebice, kako je rekao, pripadnika srpskog naroda, neovisno o tome u kojemu dijelu Kosova žive.

Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi