gdpr

Rasprava u Saboru: Treba pojačati sigurnost u zračnom prometu, no zaštita privatnosti je važna

24.02.2023 u 13:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnici suglasili su se u petak da treba pojačati sigurnost u zračnom prometu, no poručili su da treba naći ravnotežu između te sigurnosti i zaštite osobnih podataka

Zanimalo ih je i koje će dodatne podatke morati davati kod kupnje avionskih karata nakon što na snagu stupe izmjene zakona koji uređuje prijenos i obradu podataka o putnicima koje prikupljaju zračni prijevoznici, a radi sprječavanja terorizma i teških kaznenih djela.

Sada, kad kupujem kartu mobitelom, dam ime i prezime, jesam li punoljetan, no koje ću dodatne podatke morati ostaviti da bi se provela sigurnosna provjera?, zanimalo je Davora Dretara (DP).

Marin Miletić (Most) upitao je kako će, primjerice, naš avio prijevoznik, Croatia Airlines, uvjetovati da kod ispunjavanja informacija damo i druge podatke, npr. datum rođenja.

Obveza davanja podataka su ime i prezime, datum rođenja, polazni, odredišni let, dakle najosnovniji, rekao je Žarko Katić, državni tajnik MUP-a u raspravi o spomenutom zakonu.

Objasnio je kako se predloženim izmjenama proširuje krug zračnih prijevoznika na koje se primjenjuje obveza prenošenja podataka. Vrijedit će ne samo za komercijalne nego i za privatne letove, a isključeni su letovi državnih i zrakoplova koji se koriste u vojne, policijske ili carinske svrhe.

Prikupljat će se podaci i za članove posade zrakoplova, a podatke o putnicima morat će dati i mali zračni prijevoznici te turističke agencije i organizatori putovanja.

Katić: Lani analizirano 76 tisuća letova i 9, 3 milijuna putnika

Lani je analizirano gotovo 76 tisuća letova i 9, 3 milijuna putnika, no to je nužno radi sigurnosti putnika i sprječavanja kaznenih djela terorizma i svih djela koja ugrožavaju našu sigurnost, rekao je Katić, navodeći da zakon prepoznaje 26 takvih djela.

  • +5
U Saboru minuta šutnje za žrtve ukrajinskog naroda u borbi za slobodu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

 Je li otkriven potencijalni počinitelj jednog od 26 kaznenih djela? zanimalo je Marijanu Petir (NZ), a Dražen Srpak (HDZ) upitao je provode li se provjere i u našim zračnim lukama.

 Katić odgovara potvrdno i navodi da je samo lani temeljem analitičke obrade PRN podataka, tj, evidencije podataka o putnicima, nadležna jedinica MUP-a sačinila 17 izvješća o 117 operativno zanimljivih osoba.

 Zastupnici pozdravljaju jačanje sigurnosnih mjera, no poručuju da podaci trebaju ostati tajni, bez mogućnosti svakodnevnog curenja.

  Treba naći balans između zaštite osobnih podataka i sigurnosti u zračnom prometu, naglasio je Davor Ivo Stier (HDZ).