VAŽNA TEMA

Sabor danas nastavlja raspravu o izmjenama Zakona o prijenosu podataka o putnicima u zračnom prometu

24.02.2023 u 06:29

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak će sjednicu nastaviti raspravom o izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela

Tim se zakonom uređuje prijenos podataka o putnicima koje prikupljaju zračni prijevoznici te uvjete za daljnju obradu tih podataka, uključujući i međunarodnu razmjenu s nadležnim tijelima država članica Europske unije i trećih država.

Zakon koji je stupio na snagu 26. svibnja 2018., jednom je izmijenjen radi potrebe prilagodbe pravnog okvira Republike Hrvatske uvođenju eura kao službene valute te nesmetanom i učinkovitom postupanju svih tijela uključenih u procesuiranje prekršaja utvrđenih Zakonom.

Sad se predlažu izmjene kako bi se stvorile pretpostavke za učinkovitije ostvarivanje sigurnosnih ciljeva koji se nastoje ostvariti Zakonom i Direktivom (EU). Predložene izmjene i dopune uvjetovane su praktičnom potrebom za uklanjanjem uočenih nejasnoća, nedostataka i dvojbi koje proizlaze iz zakonskog teksta, a koje se nisu mogle predvidjeti u trenutku njegova donošenja, naveo je zakonodavac.

Sabor bi također trebao raspraviti prijedlog odluke o razrješenju članice Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) Antonije Petričušić zbog isteka mandata i prijedlog odluke o imenovanju Antuna Paveškovića.