razmišljanje analitičara

Rasprava u Otvoreno: Hoće li novi val epidemije odlučiti izbornog pobjednika? Koje će stranke nestati iz parlamenta?

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 24.06.2020 23:59
  • Objavljeno 24.06.2020 u 23:56
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kako se bliže izbori, tako se povećavaju i pitanja: Koliko ima rubnih mandata? Koje će stranke nestati iz parlamenta, a tko će profitirati od izbora? Hoće li novi val epidemije odlučiti izbornog pobjednika? Što pokazuje HRejting? Tko prema anketama ulazi u Sabor?

O tome su u Otvorenom HRT-a razgovarali komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, politolog Branko Caratan, komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel i politolog Pero Maldini.

Za raspored mandata u 2. izbornoj jedinici, koju nazivaju i Jedinicom smrti "imamo četiri liste koje idu na iste glasače", rekao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, prenosi HRT.

- Događa se da Most i Milan Bandić bore za prolazak praga, nisam siguran da mogu proći oba, može proći jedan ili drugi, jer jednostavno birača nema dovoljno na ovoliku ponudu. Tu se četiri liste bore za isto biračko tijelo, kazao je Macan.

Domovinski pokret je previše skočio, tako da je on siguran, dodao je Macan. A što se tiče tema u dosadašnjoj izbornoj kampanji, kaže - tema nema.

- Tema nema, nisu uspjeli ništa nametnuti, tema je danas treba li premijer ići u samoizolaciju, prošli tjedan je bio onaj srednji prost i pobačaji, to nisu teme, rekao je Macan.

Po rezultatima HR Rejtinga, smatra, oni će vidjeti gdje "moraju zapeti".

- Svi imaju nekih izazova. Po ovome što vidimo Restart stoji dosta lošije u većini izbornih jedinica nego što je stajala Narodna koalicija na prošlim izborima, a HDZ ima dosta, evo u 2. izbornoj jedinici je zadnji put dobio, nisam siguran da je može dobiti, to bi bio veliki rezultat, kazao je Macan i dodao da misli da je Most ondje jako aktivan.

Oko 600 ispitanika sudjelovalo je u anketi HR Rejtinga za svaku izbornu jedinicu. U 3. izbornoj jedinici preferencije u postotcima izgledaju ovako: Restart koalicija ima 41,8%, HDZ 22,4%, Domovinski pokret 4,7%, a HNS i Reformisti 3,9%.

Krešimir Macan

Krešimir Macan

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

- Ovdje je očito da su tu dominante dvije stranke i mislim da u ovoj 3. izbornoj jedinici ovi drugi nemaju neke velike šanse, eventualno možda da upadne Čačić, s obzirom na to da mu je to domaći teren, rekao je politolog Branko Caratan.

Škorina lista, prema prikazanim rezultatima, ima šanse osvojiti rubni mandat, vodeći je Davor Dretar Drele.

A upravo pojava da osobe iz showbiznis ulaze na političku scenu sve je popularnija i u svijetu, kazala je komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel.

- Sve je više i u našim predjelima da istaknuti pojedinci koji imaju jako dobar imidž, koji imaju veliku podršku, imaju publiku koja će uvijek biti na njihovoj strani i oni zapravo postaju jako dobri hvatači pažnje za stranke koje žele postići nešto. U principu vjerojatno ne nude sadržajno dovoljno nekih novih stvari pa onda na takav način pokušavaju skrenuti pozornost na sebe, dodala je Leinert-Novosel.

Prema preferencijama u 4. izbornoj jedinici na prvom mjestu je HDZ s 32,4%, zatim Domovinski pokret s 22,2% te koalicija Restart s 18,7%.

To je izborna jedinica, kazao je politolog Pero Maldini u kojoj se najviše vidi rascjep HDZ-a. Njihovo biračko tijelo koje je nezadovoljno njihovom politikom, smatra, prešlo je u Domovinski pokret. Također je kazao da kampanja još uvijek može ovdje promijeniti neke postotke.

Smiljana Leinert-Novosel

Smiljana Leinert-Novosel

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

- Međutim, u osnovi se bitne promjene neće dogoditi i u ovome rasporedu možemo vidjeti da će, vrlo vjerojatno, relativni pobjednik imati, najveći problem koji će se nama dogoditi je problem sposobnosti koalicijskog kapaciteta, relativnog pobjednika - da okupi i formira stabilnu vlast, kazao je Maldini.

- Tek treba vidjeti hoće li ova kampanja obuhvatiti pitanja koja se tiču ekonomije, koja se tiču aktualne situacije, posljedica Covid krize - svega ono što je vrlo bitno, a ostaje u sjeni u ovih, ja bih rekao, potpuno beznačajnih prepucavanja koja su popunila medijski politički prostor, dodao je Maldini.

Macan je kazao da su preferencije za Domovinski pokret u 4. izbornoj jedinici koje pokazuje anketa - iznenađujuće.

- U odnosu na sva istraživanja koja su do sada bila, Domovinski pokret je tu jako skočio. Svi smo znali da će biti jak, ali ne toliko jak, rekao je Macan.

- Kod Vlade je važno da lider ne napravi gaf i da Vlada ne napravi neke korake koji oduzimaju glasove, kazao je Caratan.

- I da ne ide u samoizolaciju lider, dodao je Macan.

Na pitanje treba li uoči izbora zabraniti predizborne ankete zbog eventualnog sugestivnog djelovanja, Leinert-Novosel je odgovorila da one mogu u jednoj mjeri djelovati tako.

- One jesu pokazatelj trenutačnog raspoloženja, no nemojmo zaboraviti, to je bilo snimanje tog raspoloženja prije ovih najnovijih događanja vezanih uz Zadar i probleme s koronavirusom, prema tome, recimo da bi glavna poruka morala biti, i mogla biti, željela bih da bude - da se ljudi što više uspiju motivirati uopće izaći na izbore, kazala je Leinert-Novosel.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!