SMRT BIN LADENA

Rasplamsava se diplomatski rat SAD-a i Pakistana

04.05.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana priopćava 'duboku zabrinutost' zbog ponašanja Bijele kuće, Pentagona i State Departmenta zbog akcije uhićenja odnosno smaknuća Osame bin Ladena na teritoriju te države. Sumnjičena da je surađivala s Al Kaidom, pakistanska vlast uzvraća tvrdnjom da su još u travnju 2009. počeli davati CIA-i informacije o kući u kojoj je Bin Laden pronađen

U nedjeljnom govoru u kojem je priopćio da je Osama bin Laden lokaliziran i ubijen, američki predsjednik Barack Obama je kazao da je to postignuto i zahvaljujući 'antiterorističkoj suradnji s Pakistanom' koja je pomogla da se dođe do Bin Ladenova skrovišta.

Obama je dodao kako je upravo te noći, nakon akcije, dobio poziv pakistanskoga predsjednika Zardarija te da su njegovi i pakistanski suradnici suglasni da je to 'povijesni datum' za obje države. Obama je dodao da je jako važno da Pakistan nastavi suradnju s SAD-om u borbi protiv Al Kaide.

No pitanje koje se nameće jest, budući da se sve događalo pred nosom pakistanske vojske, vrlo blizu važne pakistanskog vojne akademije u Abbottabadu (nekakva pakistanska verzija američkog West Pointa), koliko su zapravo znale pakistanske tajne službe i što se krije iza iznenadnoga zaoštravanja odnosa između američke i pakistanske diplomacije?

Republikanska senatorica Susan Collins, članica Komisije za oružane snage, tvrdi da Pakistan 'igra duplu igru'. I nije jedina. Ona smatra da je došao trenutak da se revidiraju ugovori prema kojima Pakistan, za borbu protiv terorizma, dobiva puste milijarde dolara. Da su stvari između Washingtona i Islamabada izvan kontrole i da Obama nije bio skroz iskren, odnosno da je pokušao diplomatskom frazom kriti stvarnost, govori i izjava Johna Brennana, visokog savjetnika predsjednika Obame za teme vezane uz terorizam, koji je kazao, kako prenosi BBC, da je 'potpuno neshvatljivo da Bin Laden nije imao sustav podrške u zemlji u kojoj se tako dugo skrivao'.

Odgovorio je sam predsjednik Pakistana, Asif Ali Zardar, koji je u The Washington Postu napisao da boravište Osame bin Ladena nije bilo poznato vlastima njegove zemlje i da se akcija američkih specijalaca dogodila mimo njegova znanja.

Tko je tu iskren: Obama ili Zardari, odnosno, ako je Zardari u vašingtonskom listu kazao istinu, što pak znače pakistanski službeni odgovori, koji, braneći Pakistan koji se nalazi u središtu sumnjičavog uragana zbog moguće suradnje s Al Kaidom, ističu da su pakistanske tajne službe (ISI) 'od travnja 2009. dijelile s CIA-om i drugim sestrinskim agencijama svaku informaciju o objektu' u kojem je pronađen Bin Laden?

Unatoč međudržavnim optužbama i niskim udarcima, Pakistan i SAD imaju jako uske i tajne obavještajne i vojne veze koje pokrivaju gotovo sve, ili apsolutno sve, pa tako i pakistanski nuklearni program. SAD je, primjerice, platio 100 milijuna dolara kako bi se dodatno osigurale pakistanske nuklearne centrale. Američki komandosi u helikopterima ušli su iz Afganistana, koristeći vrlo precizan i unaprijed proučavan put zahvaljujući crnim rupama na pakistanskim radarima, što znači da se nimalo nije željelo prepustiti slučaju da bilo kakav podatak o akciji procuri u pakistanke tajne službe za koje se vjeruje da su infiltrirane odnosno korumpirane.

Međutim, glasnogovornici ISI-a, tajne službe koja ovisi o moćnom generalu Ashfaku Pervezu Kayaniju (bivši direktor ISI-a dok nije zamijenio bivšeg predsjednika Musharrafa na čelu oružanih snaga), kažu, a Reuters prenosi, da 'nikakva akcija ne bi bila uspjela bez doprinosa pakistanskih tajnih službi'.

Sukob eskalira, bivši direktor ISI-a, Hamid Gul, izjavljuje da je pakistanki narod duboko povrijeđen ponašanjem Amerikanaca, odnosno da su vojne vlasti Pakistana državu na pladnju dale SAD-u.

Zardari tvrdi da je potpuno pogrešno i neistinito optuživati Pakistan da ne želi nastaviti rat s Al Kaidom, između ostalog, zbog količine civilnih i vojnih žrtava koje je Pakistan podnio i podnosi zbog djelovanja te terorističke organizacije.

Bivši predsjednik Musharraf u jednom razgovoru za američku mrežu CBS, nakon atentata od 11. rujna 2001, kazao da su mu američke vlasti bile zaprijetile bombardiranjem, ako ne bude surađivao u ratu protiv terorizma te da Pakistanu se može dogoditi 'povratak u kameno doba'.

Pakistan je nedavno protjerao čak 500 suradnika i agenata CIA-e, nakon što su njihovi ljudi hladnokrvno ubili dva civila, a američke bespilotne letjelice nastavljaju bombardirati navodne položaje pobunjenika ne birajući pritom ciljeve, ostavljajući za sobom hrpe leševe pakistanskih civila.

Savezništvo je to na rubu prekida. Washington ne može ignorirati da stotine tisuća Pakistanaca, od Lashka do Toibe, smatraju Bin ladena 'mučenikom islama', a opet, ne mogu dobiti rat u Afganistanu bez suradnje s Pakistanom, zemlje s kojom ima sve više poteškoća, ali bez koje se, zbog strateškoga položaja i nuklearne stvarnosti, i ne može.