GLAVNI TAJNIK U BEOGRADU

Rasmussen Srbiji: BiH će u NATO, vi razmislite

14.12.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izrazio je uvjerenost da je euroatlantska integracija zemalja zapadnog Balkana presudna za dugoročnu sigurnost i stabilnost te dodao kako je na građanima Srbije odlučiti o tome je li članstvo u tom savezu od koristi za nju

BEOGRAD - Navodeći kako su mnoge neutralne države partneri NATO saveza, Rasmussen je u intervjuu beogradskom dnevniku Blic od ponedjeljka kazao kako srbijansku deklaraciju o vojnoj neutralnosti, donesenu u srbijanskom parlamentu krajem prosinca 2007. godine, ne vidi kao prepreku razvoju suradnje NATO-a i Srbije.

"Srbija je pristupila programu 'Partnerstvo za mir' krajem 2006. godine, ali u proteklom razdoblju nije u potpunosti iskoristila potencijale tog programa. Nadam se da će Srbija postati aktivnija, ali je na vašoj vladi odluka želi li to uraditi", naglasio je.

Govoreći o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, glavni tajnik NATO-a ocijenio je da ona "nije onakva kakva bi trebala biti", izrazivši istodobno zadovoljstvo što politički zastoj nije imao negativne posljedice po sigurnosnu situaciju.

Po njegovim riječima, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a zatražili su od političkih lidera Bosne i Hercegovine da nastave raditi zajedno na ostvarenju nacionalne integracije i poboljšaju efikasnost i samostalnost institucija na razini države.

Oni su, kako je istaknuo, potvrdili svoju potporu sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Akcijskom planu za članstvo i njezinim težnjama za članstvom u NATO.

"Donijeli smo odluku da će BiH pristupiti Akcijskom planu za članstvo - programu savjetodavne i praktične pomoći koji je osmišljen u skladu s individualnim potrebama država koje žele ući u NATO - čim bude ostvarila neophodni napredak u reformskim naporima", zaključio je Rasmussen.