INTERVJU TELEVIZIJI ATLAS

Rasmussen: Srbija je ključni igrač na Balkanu

  • Autor: tportal.hr/Mondo
  • Zadnja izmjena 02.12.2009 11:38
  • Objavljeno 02.12.2009 u 10:17
Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da je Srbija 'ključni igrač na Balkanu'. 'Jako bih volio vidjeti napredak u odnosu između Srbije i NATO-a tijekom svog mandata', izjavio je Rasmussen u intervjuu podgoričkoj televiziji Atlas

Rasmussen je kazao da je imao sastanke sa srpskim liderima i da je od njih tražio da dostave prijedloge kako da se poboljšaju odnosi između Srbije i NATO-a.

Dodao je da je 'sasvim razumljivo' da su sjećanja na 1999. godinu i intervenciju NATO-a na teritoriji SRJ 'još uvijek živa', ali da smatra da je prisutnost NATO-a u zemljama zapadnog Balkana bilo uspješno.

'Morali smo poduzeti akcije 1999. godine i otada smo marljivo radili da postignemo sigurnost i stabilnost u zemljama zapadnog Balkana, a uspjeli smo postići i jedno i drugo', zaključio je glavni tajnik NATO-a.

Rasmussen je službenoj Podgorici poručio da se raduje crnogorskoj prijavi za Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), kao i da želi vidjeti budući napredak u odnosima na toj relaciji.

'Posebno bih potaknuo Vladu da ojača borbu protiv korupcije', istakao je on.

Rasmussen je NATO opisao kao 'zajednicu zajedničkih vrijednosti' i ocijenio da je za male zemlje posebno važno da se priključe tom savezu.

Glavni tajnik NATO-a izrazio je nadu da će vidjeti napredak u bilateralnim razgovorima između Grčke i Makedonije u vezi s rješavanjem pitanja službenog naziva Makedonije.

Srbijanski ministar obrane u Pentagonu

Američki ministar obrane Robert Gates u utorak je u Pentagonu primio ministra obrane Srbije Dragana Šutanovca, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u.

Ministri Gates i Šutanovac, razgovarali su poglavito o regionalnim sigurnosnim pitanjima, naveo je Pentagon uz objavljene fotografije sastanka, bez priopćenja o sadržaju razgovora.

Ministar Šutanovac izjavio je nakon sastanka da su razgovarali o daljim aktivnostima Vojske Srbije u programu NATO-a Partnerstvo za mir, te da je izvijestio američkog kolegu o sudjelovanju pripadnika saniteta Vojske Srbije u mirovnoj misiji u Čadu i spremnosti za učešće u drugim misijama.

Šutanovac je kazao da je Gatesu izložio i plan profesionalizacije Vojske Srbije.

Srbijanski ministar u srijedu će posjetiti saveznu državu Ohio, čije je Nacionalna garda partner Srbije u Partnerstvu za mir.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi