POLITIČKA ANALIZA

Raos: Predsjednica je pod ogromnim stresom koji rezultira vrlo čudnim rečenicama

  • Z. K.
  • Zadnja izmjena 16.12.2019 20:25
  • Objavljeno 16.12.2019 u 18:15
Bionic
Reading

Politički analitičar Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirao je predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović

Osvrnuo se na izjavu aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da ima dogovor s državama da Hrvati rade preko interneta i zarađuju 8.000 eura. Za početak je prokomentirao hoće li joj ova izjava potencijalno naštetiti ili, pak, njenim glasačima to dobro zvuči, a podsjetio je i na slične izjave njenih prethodnika.

"Neki birači vole ovakve bombastične izjave i, nažalost, ovo zapravo zvuči jako poznato. Nekoliko njezih prethodnika na Pantovčaku je također voljelo govoriti da su, nakon nekih velikih turneja koje su uglavili u gospodarsku diplomaciju, ad hoc kao predsjedednici sa drugim predsjednicima ili premijerima dogovorili određene poslove. Znali smo vidjeti delegacije različitih vlada pa bi onda ministri gospodarstva govorili 'evo mi ćemo donijeti puste milijune u Hrvatsku'. Kao što znamo, najčešće bi to onda izostalo. Međutim, u kampanji to ljudi vole čuti", rekao je Raos za televiziju N1.

Grabar-Kitarović o konkretnom poslu vezanom za IT sektor pričala je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Što se tiče konkretno Izraela, IT sektor u Hrvatskoj doista jest razvijen, razvijen je i u Izraelu. Spominjanje Netanyahua možda nije politički oportuno jer njegova politička sudbina je krajnje neizvjesna. Ima teške optužbe za korupciju. Poslovi se ovako zapravo ne sklapaju", komentirao je.

Objasnio je da se samo kupnja i prodaja vojne opreme može dogovoriti direktno i dodao kako smatra da hrvatskim IT-jevcima zapravo nije potrebna ovakva pomoć.

"Direktni dogovori postoje jedino kad kupujete i prodajete vojnu opremu pa se dogovaraju još dodatni poslovi. Je li o tome možda riječ, o tom potom. S druge strane, naš IT sektor raste vrlo često i usprkos petljanju različitih Vlada i usprkos velikim poreznim i drugim opterećenjima. Nisam siguran da je mladim ljudima koji se tima bave nužna ovakva podrška", kazao je.

Još jednom je istaknuo kako smo takve priče već imali prilike čuti. "Ovo podsjeća na nešto što smo gledali i za vrijeme Mesića i za vrijeme Josipovića i u Sanaderovoj i u Milanovićevoj Vladi, bilo je tih nekakvih priča o velikim inozemnim putovanjima i onda pustim milijunima."

"Ono što je čudno kod predsjednice, ona se - kako god rekli da postoje različiti izazivači, da doista ovo su izrazito napeti i nepredvidljivi izbori - ne ponaša kao netko tko je već na mandatu i tko brani sebe i želi u reizbor. Velika je ta neka nervoza, kao da se strašno boji da bi mogla izgubiti. Iako, kažem, ima velike šanse ne izgubiti nego ostati - to je jedna stvar. Što god mislili u kampanji, podržavali ili ne podržavali kandidatkinju, definitivno se možemo složiti da ona jest favorit.

S druge strane ispada da, što ona voli naglašavati kao svoju snagu, svoje iskustvo u NATO-u, državnoj upravi i diplomaciji. Uzevši to u obzir, teško je za vjerovati da ona ne zna što bi radila kada ne bi bila više predsjednica. A ovako ispada da se strašno boji 'što ako ne budem predsjednica' i da iz te nervoze izlaze vrlo čudne situacije, izrazito čudne situacije iz kojih ispada da je gospođa zbilja pod ogromnim stresom koji rezultira vrlo, vrlo čudnim rečenicama", zaključio je Raos.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal