PRVO NAJRANJIVIJIMA

Dobavljači se dogovorili kako će podijeliti novac od Agrokora

09.06.2017 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon sastanka dobavljača Agrokora u petak Marica Vidaković, prokuristica Kraša, izrazila je uvjerenje da posrnuli koncern, s dogovorenim novim kreditnim aranžmanom od 480 milijuna eura, ima šansu preživjeti

'Sad je vrijeme da se svi preusmjerimo na dizanje biznisa. Moramo dati svoj doprinos kako bismo bili sigurni da će Agrokor moći nove i stare dugove vraćati iz obrtnog kapitala. Moraju se neke stvari posložiti u core biznisu. Troškovi najma su izrazito visoka stopa na strani troškova. Ako se te stvari dovedu u tržišne uvjete, sustav ima priliku preživjeti', rekla je Vidaković.

Najam koji spominje većinom se odnosi na prostore u kojima se nalaze trgovine Konzuma. Prema neslužbenim informacijama, na razini koncerna za najam se godišnje plaćalo oko 70 milijuna eura. Procjena je kako je to čak 40 posto iznad normalnih tržišnih uvjeta.

Vidaković je izvijestila kako su dobavljači na sastanku razgovarali i o podjeli 150 milijuna eura koje će dobiti od Agrokora za stare dugove.

Prvo će u cijelosti biti isplaćena mala obiteljska gospodarstva (OPG) i obrtnici s 30 milijuna eura, dok će ostatak od 120 milijuna eura otići na isplatu robnih regresnih mjenica te robe isporučene prije dolaska izvanredne uprave.

Kriteriji po kojima će se tih 120 milijuna eura raspodijeliti među dobavljačima još se razrađuju.

Uz 480 milijuna eura kredita Agrokoru, koliko će osigurati fondovi i banke, dobavljači bi sa svoje strane trebali dati dodatnih 50 milijuna eura u robama i uslugama.

  • +6
Dobavljači Agrokora nepropisno parkirali na sastanku održanom 24. svibnja Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Vidaković očekuje kako će interes dobavljača biti daleko veći od postavljenog okvira.

Za robni kredit također će vrijediti roll-up princip te će se za svaku kunu u novoj robi ili usluzi prebaciti kuna starog duga u osigurani dug, čime je djelomično ispunjen raniji zahtjev dobavljača za jednakim tretmanom njih i financijskih institucija.

Tihomir Jaić, predstavnik Hrvatske udruge poljoprivrednika, očekuje da će nova financijska injekcija smanjiti rokove plaćanja Agrokora.

'Rokovi su sada 75 dana. Očekujemo kako će oni ući u zakonski okvir od 30 do 60 dana', istaknuo je Jaić.