OTIŠAO IZ KONZUMA

Todorić podnio ostavku: Ne želim u ničemu sudjelovati!

05.06.2017 u 14:56

Bionic
Reading

Ivica Todorić podnio je u ponedjeljak ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora (NO) Konzuma, stoji u priopćenju koje je osnivač koncerna Agrokor uputio javnosti

Kako se ističe u priopćenju koje potpisuje Todorić, od 10. travnja kada je Vladin povjerenik preuzeo upravljanje Agrokorom, on ni na koji način nije sudjelovao u bilo kakvim radnjama vezanim uz kompaniju.

"Potpuno sam svjestan da ne mogu sudjelovati i za mene je potpuno neprihvatljivo da sudjelujem u bilo kakvim upravljačkim, nadzornim ili bilo kojim drugim organima Agrokora. Od postojeće uprave sam očekivao da će u skladu sa Zakonom provesti sve odluke vezane uz moja razrješenja sa svih upravljačkih, nadzornih i ostalih pozicija, a u čemu nisam osobno želio sudjelovati. Nisam mogao pretpostaviti da postojeća uprava Agrokora ne može kroz organe upravljanja provesti svoje odluke", navodi se u priopćenju koje je objavila Hina.

"Nastalu situaciju vidim isključivo kao rezultat neuspjelog dogovora postojeće uprave s jednim od dugogodišnjih poslovnih partnera Agrokora. Budući da postojeća uprava nije riješila tu situaciju, iako ima i mogućnost i odgovornost za to, podnio sam ostavku na mjesto predsjednika NO Konzuma", navodi Todorić.

Skupština dioničara Konzuma trebala je u ponedjeljak imenovati kompletan novi Nadzorni odbor (NO) tvrtke. Naime, dosadašnji članovi - Ivan Crnjac, Hrvoje Kraljević i Ivica Sertić – su sami podnijeli ostavke dok je Todorić, iako ga je Ramljak tražio, to odbio.

Za imenovanje novih članova NO-a potreban je 51 posto glasova i to je prošlo glatko. Izabrani su Vladimir Bošnjak, Dubravka Jusić i Hido Lajtman, sve ljudi od Ramljakovog povjerenja.

Međutim, za opoziv Todorića bilo je potrebno 75 posto glasova dioničara, što se nije desilo. Predstavnici Agram grupe, čiji je vlasnik 'kralj osiguranja' Dubravko Grgić, odbili su dignuti ruke za Todorićevu smjenu uz obrazloženje kako im nije dana prilika da predlože svog predstavnika u NO. Grgić u Konzumu drži više od 25 posto dionioca.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon skupštine je u izjavi za medije na upit vuče li Todorić još konce, odgovorio da bi zaključak trebao biti njihov (novinara). 'Mislim da je sve jasno, polako se stvari počinju razotkrivati", ocijenio je Ramljak.

Iz krugova bliskih povjereniku Ramljaku tportal doznaje kako ga je to razljutilo jer je zaustavljena promjena vodstva Konzuma. Novi NO trebao je imenovati novog predsjednika Uprave trgovačkog lanca. Navodno se radi o Slavku Lediću koji je već bio direktor Konzuma. Todorić ga je smijenio neposredno prije nego što je Agrokor došao pod upravu države.

'Ne znamo kako to protumačiti. Bacaju nam kajle pod noge u presudnom trenutku kad Konzum mora odraditi što bolju turističku sezonu. Svi od nas traže jačanje uprave u maloprodaji i onda se desi ovo. Time je Todorić samo razotkrio svoje pozicije, a ništa konkretno nije dobio. I onako će biti maknut za 15 dana', rekao je naš sugovornik dodajući kako to neće ugroziti proces restrukturiranja Agrokora.

Naime, da Todrić nije podnio ostavku sazvala bi se za dva tjedna nova sjednica NO na kojoj bi se izabrao novi predsjednik.

Agram grupa, odnosno Grgić, do 25 dionica Konzuma došao je preko repo ugovora. Todorić je putem njih dolazio do zajmova pri čemu je kao jamstvo založio dionice pojedinih tvrtki. Osim udjela u Konzumu Grgić je na isti način stekao 51 posto dionica Agrolagune, gotovo 14 posto dionica Belja te 10 posto u Vupiku.

Svi ti ugovori su aktivirani prije aktiviranja Lex Agrokora.

Poslovne veze između Grgića i Todorića su bile vrlo razgranate. Agrokor je 2005. prodao Kreditnu banku Zagreb Agramu. Danas je to najjača 'mala banka' u zemlji. Osim toga, sav vozni park koncerna osiguran je u jednoj od dviju Grgićević osiguravajućih kuća, Eurohercu ili Jadranskom osiguranju.