analiza stručnjaka

Rakar: Priča o hakiranom profilu diplomatkinje apsolutno je neuvjerljiva. To bi značilo da pet godina statuse ne piše sama

19.08.2019 u 11:09

Bionic
Reading

Nakon što je zbog izjava o čistoj i bijeloj Europi naišla na osudu hrvatske javnosti, ali i premijera Andreja Plenkovića te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Njemačkoj Elizabeta Mađarević izjavila je kako joj je hakiran profil na Facebooku. Komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar komentira za tportal kako joj je, po toj logici, profil hakiran već pet godina jer na njemu cijelo to vrijeme objavljuje mišljenja koja dokazuju kontinuitet njezinih stavova

'Moj profil je hakiran i začuđena sam onime što se prenosi. U svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju', rekla je Elizabeta Mađarević za Fenix Magazin, dodajući kako drži da krajnji cilj napada nije ona, već Vlada RH te novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, donedavni hrvatski veleposlanik u Njemačkoj.

'Posve sam obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu', kazala je prozvana Elizabeta Mađarević.

Rakar smatra da je izjava da joj je hakiran profil na Facebooku 'čista glupost'.

'Taj je profil onda bio hakiran pet godina jer od onda objavljuje isto. To je kontinuitet stavova. Uostalom, pisala je članke, davala slične izjave za medije i ranije. To je valjda izvukla iz njihovog udžbenika - ako se moraš oprati, onda kažeš da ti je hakiran profil', smatra.

Carić: Brisanje profila sliči na pokušaj uništavanja dokaza

Lucijan Carić, stručnjak za informacijsku sigurnost, smatra da je Mađarević brisanjem profila napravila pogrešku. 'Njoj bi bilo u interesu da dokaže kako joj je profil hakiran. U tom smislu brisanje profila sigurno nije pravi potez te više sliči na pokušaj uništavanja dokaza', napisao je na Facebooku.

Ako joj profil doista jest hakiran, što onda?

Rakar kaže da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema informatičara koji bi se bavili time, a sumnja da se takvim stvarima bavi policija. 'Ako je hakiran, to se kazneno djelo dogodilo u Irskoj ili Americi, u kojima se nalazi server. Postoji procedura u Facebooku koja se pokreće ako postoje sumnje da je profil hakiran. Ako je hakiran, dotična gospođa je to trebala napraviti', dodaje.

  • +17
Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Taj je profil u međuvremenu skroz izbrisan. Ako je hakiran, on ne nestaje. Ako ja želim hakirati nečiji profil i želim objavljivati tekstove o čistoj Europi, onda bih htio da profil ostane i da bude što vidljiviji. Sigurno ne bih htio da ne bude više vidljiv. Priča je u svakom slučaju apsolutno neuvjerljiva', zaključuje Rakar.