O SLUČAJU MAĐAREVIĆ

Predsjednica: Nesnošljivost i rasizam su neprihvatljivi, promicat će se domoljublje i otvorenost prema svijetu

18.08.2019 u 18:24

Bionic
Reading

Nakon što se na slučaj hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević kritički osvrnuo premijer Andrej Plenković, učinila je to i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Za razliku od premijera koji je ksenofobiju osudio u izjavi novinarima, predsjednica je to učinila na svom Twitteru profilu. Oboje su danas u istarskom Barbanu, gdje se održava tradicionalna viteška igra Trka na prstenac

"Nasuprot netrepeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država", poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

Premijer Andrej Plenković poručio je da prvo treba provjeriti je li profil Elizabete Mađarević na Facebooku na kojemu su se pojavile sporne izjave bio hakiran, jer ako nije to bi bila "katastrofa".

>>> Premijer o diplomatkinji Mađarević: Ako je to točno i nije hakirano, to je katastrofa!

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, potaknuto "pojačanim interesom javnosti" o slučaju diplomatkinje Elizabete Mađarević i ksenofobnih stajališta koje je iznijela na svojem Facebook profilu, u subotu je istaknulo kako diplomati prihvaćaju odgovornost predstavljanja države u inozemstvu te svojim stajalištima ne smiju izlaziti iz okvira službene politike RH.

  • +25
Barban: Brojni političari na 44. Trci na prstenac Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem Facebook profilu širila je rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavio je u petak index.hr.

MVEP se odmah u petak "oštro ogradio" od takvih stavova te je objavio da je djelatnica pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odgode, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave.

U subotu je ministarstvo dodalo, "potaknuto pojačanim interesom javnosti" da su "diplomati svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije".

"Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni", kaže se u priopćenju.

MVEP se također "ograđuje od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske".

Dodaje i da je, "prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete".

Mađarević, prva tajnica veleposlanstva u Berlinu, na svom je Facebook profilu, kako je prenio index.hr, kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njezine politike prema izbjeglicama.

Ministarstvo je ponovilo i kako je pokrenut postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju.

U subotu je Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu, objavio da je Mađarević kazala da je njezin profil hakiran.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu“, rekla je Mađarević u izjavi za taj iseljenički magazin.

Ona je izjavila kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv „onih koji šire neistinu“.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu.