DR. PAULA PODOLSKI

'Rak dojke nije presuda, to je dijagnoza. Može biti velik 5-6 centimetara, a da ne izaziva nikakve tegobe'

06.10.2020 u 22:38

Bionic
Reading

Koronavirus je zaustavio preventivne preglede za rano otkrivanje raka dojke, koji se sada nastavljaju. Uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke istaknuto je da poziv na mamografiju godišnje primi oko 300 tisuća žena, a odazove se 60 posto. O važnosti preventivnih pregleda u Dnevniku je sa svojom gošćom prim. dr. sc. Paulom Podolski, voditeljicom Odjela za tumore dojke na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb razgovarala Zrinka Grancarić

'Procjene, i brojevi u tom smislu, govore da se protiv te bolesti borimo sve bolje zahvaljujući programu Mama, probira zdravih žena u dobi od 50 do 69 godina. Imamo sve više žena koje dolaze u ranijim stadijima karcinoma dojke, ali i žena koje su izvan probira - one mlađe od 50 i starije od 69 su svjesne da ukoliko imaju bilo kakav problem da moraju učiniti osnovnu dijagnostiku u smislu traženja ili isključivanja zloćudne bolesti', istaknula je.

'Teško je ući u psihologiju žena i reći zašto se ne odazivaju, a s druge strane imamo često pritužbe da su mamografska oprema i snimanja nedostupni, da se teško naručuju. Vjerojatno je riječ o strahu od obolijevanja. A tu je i velika 'podvala' raka dojke, to je tumor koji nastupa bez ikakvog jasnog simptoma. Bol kao simptom je vrlo rijetka, manja od 10 posto. Rak dojke može biti veličine 5,6 cm, a da ne izaziva nikakve tegobe', naglasila je.

'Oko 20 posto žena je mlađe od 50 godina. Naravno češće su to žene koje imaju opterećenu obiteljsku anamnezu. I to su žene koje treba osvještavati, i liječnik primarne zdravstvene zaštite i ginekolog, da barem jednom godišnje, iako nemaju tegobe, dođu na ovaj pregled, bilo mamografiju ili ultrazvuk', istaknula je.

'Rak dojke nije presuda, to je dijagnoza. I u današnje vrijeme doista, za žene s ranim stadijem raka dojke, to je bolest koja je izlječiva. Na raspolaganju imamo, puno više nego ranije, uspješnih i dokazano učinkovitih terapijskih postupaka. Iako je sam proces liječenja neugodan, neki puta i dugotrajan, treba gledati cilj. A cilj je izlječenje i zauvijek se riješiti te maligne bolesti', istaknula je.

'Što se tiče kadrova, mi smo u manjku jer je tek sad došlo do javnog prepoznavanja koliko je ova bolest proširena, koliko očekujemo novo oboljelih žena. Nadamo se da ćemo se u budućnosti i bolje opremiti jer su liste za radioterapiju dosta duge. Međutim, nisu kratke ni u Velikoj Britaniji, tamo se čeka barem 6 tjedana', rekla je dr. Podolski.