OPORBA NEZADOVOLJNA

Rajoy zadržao ministre gospodarstva i financija

04.11.2016 u 22:19

Bionic
Reading

Španjolska Narodna stranka desnog centra predstavila je u petak novu manjinsku vladu u kojoj je promijenila šest od 13 ministara, a dvije najveće oporbene stranke s ljevice poručile su da će dijalog s vladom biti težak jer je ostavila iste ljude u ključnima ministarstvima

Premijer Mariano Rajoy, na vlasti od 2011., u četvrtak je najavio nove ministre koji su u petak prisegnuli na dužnosti. Njegova desna ruka i dalje će biti 45-godišnja potpredsjednica vlade Soraya Sáenz Santamaría koja će voditi ministarstvo teritorijalne administracije. Ona će pregovarati sa sjeveroistočnom pokrajinom Katalonijom koja je za rujan 2017. najavila referendum o nezavisnosti.

Španjolska je nakon 315 dana, dvaju izbora i teških pregovora četiriju najvećih stranaka dobila novu vladu jer se najveća oporbena stranka Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) suzdržala od glasovanja čime su konzervativci dobili dovoljnu podršku za formiranje manjinske vlade.

PSOE i stranka Podemos, treća po broju zastupnika, napomenule su kako će dogovaranje s novom vladom biti teško jer je zadržala iste ministre u područjima gdje očekuju stvaranje međustranačkih paktova i promjene.

'Vlada nije formirana za raspravljanje u parlamentu jer će isti ministri voditi socijalnu, fiskalnu i obrazovnu politiku', rekao je Pedro Saura, zastupnik PSOE-a.

Rajoy je zadržao ministra gospodarstva i industrije Luisa Guindosa te ministra financija Cristóbala Montora. Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj bila je 18,9 posto od srpnja do rujna a gospodarstvo raste po stopi od oko tri posto.

Ovaj mjesec bi vlada trebala donijeti proračun za 2017. u kojem Bruxelles očekuje smanjenje deficita sa sadašnjih 3,6 posto BDP-a na 3,1 posto. Deficit je iznosio 5,1 posto 2015. a oporba optužuje konzervativce da su zbog uvedenih mjera štednje u javnom sektoru povećani siromaštvo, oslabljena zaštita radnika te da je nezaposlenost i dalje druga u EU nakon Grčke.

Premijer Rajoy pak tvrdi da je od dolaska na vlast u jeku krize osjetno smanjio stopu nezaposlenosti koja je u rujnu prvi put nakon šest godina pala ispod 20 posto. Na mjestu ministrice zapošljavanja i socijalnog osiguranja ostavio je Fátimu Báñez

Na mjestu ministra vanjskih poslova više nije 72-godišnji José Manuel García Margallo. Njega je zamijenio 61-godišnji Alfonso Dastis, dosadašnji veleposlanik u Bruxellesu. García Margallo znao se razilaziti u mišljenju s nekim članovima prethodne vlade uključujući potpredsjednicu Sáenz Santamaríju.

Došlo je do promjene i u fotelji ministra unutarnjih poslova koju je napustio Jorge Fernández Díaz kritiziran nakon izbijanja skandala o policijskom prisluškivanju katalonskih zagovornika nezavisnosti. Na to je mjesto došao nekadašnji gradonačelnik južnog grada Seville, Juan Ignacio Zoido

Íñigo Méndez de Vigo, koji nastavlja kao ministar obrazovanja, kulture i sporta te će ujedno biti i vladin glasnogovornik, rekao je kako će glavni cilj vlade biti ispunjenje sporazuma s Bruxellesom, nastavak gospodarskog oporavka te produbljivanje mjera za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja. Méndez de Vigo je 2013. u trenutku ulaska Hrvatske u Europsku uniju bio španjolski državni tajnik za EU. Odbacio je navode oporbe o izbjegavanju dijaloga