UKLANJANJE IMOVINSKIH KARTICA

Rajkovača ne misli dati ostavku niti otkriti tko je tražio skidanje

05.05.2015 u 20:04

Bionic
Reading

Iako mnogi nakon jučerašnje odluke ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače zazivaju njegovu ostavku, on sam poručuje da je ne misli dati te ostaje pri svome: Dio podataka iz imovinskih kartica dužnosnika nije bio u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. SDP-ovci mu misle doskočiti izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa

'Zakon o zaštiti osobnih podataka ne razlikuje je li netko javni dužnosnik - Zakon se odnosi na fizičke osobe, što dužnosnici i jesu. U našem rješenju ne sporimo odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa, već naglašavamo potrebu da se svaka odredba i odluka usklade s odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka. Zbog toga postojimo i mi smo dužni stati na poziciju obrane privatnosti, između ostalog i dužnosnika, a svojim rješenjem to smo učinili', kazao je Rajkovača za RTL


Niječe da je taj potez povukao pod pritiskom dužnosnika koji su ga zvali. 'Ne radi se ni o kakvom podlijeganju; Agencija je samo radila svoj posao. Dobili smo većinom anonimne upite iz široke javnosti, a pretpostavljamo da je dio i dužnosnika. To nije primarno… Stojimo pri stajalištu da se radi o prekomjernosti u određenom dijelu. Osobito je potpuno nejasno zašto Povjerenstvo prikuplja podatke o tome je li dužnosnik u nekoj bračnoj ili izvanbračnoj zajednici', tvrdi.

Na pitanje o podacima o banci u kojoj je dužnosnik dignuo kredit ili o neto primanjima prije stupanja na dužnost, kaže: 'Držimo da podatke o neto primanjima u bilo kojem svojstvu treba uskratiti od javne objave u dijelu koji se tiče prethodnih zaposlenja. Što se tiče neto primanja dužnosnika od trenutka stupanja na dužnost, tu ne smatramo spornom objavu primanja.' Podatke o kreditima, kaže, objavio bi, no samo ukupan iznos kredita, a ne i banku u kojoj je dignut.

Kaže da je očekivao reakcije na povlačenje imovinskih kartica s interneta, no ne toliko burne. Ne misli da su javno objavljene imovinske kartice jedno od najvažnijih oruđa protiv korupcije.

SDP kreće u izmjenu Zakona

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin kazao je kako će Klub zastupnika njegove stranke tražiti hitnu izmjenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Ranije je tportalu neslužbeno potvrđeno da će Klub zastupnika SDP-a pokrenuti izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa te na taj način staviti izvan snage rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka.


S obzirom na to da je do jučer bila dostupna i njegova imovinska kartica, pojasnio je podrijetlo stana u kojem živi. 'Nemam stan u vlasništvu, a sad je prošlo više od 20 godina otkako sam od MUP-a dobio stan u kojem živim temeljem ugovora o najmu i sve je provjerljivo; stekao sam pravo na najam i nakon odlaska iz Ministarstva umirovljenjem nije se promijenilo ništa u tom smislu', kaže i dodaje da za stan plaća 303 kune mjesečno.

Poručuje da nije član nijedne stranke te da njegov potez nema političke uzroke. Ipak, koji su se to dužnosnici žalili da im je objavom podataka u imovinskoj kartici povrijeđena privatnost, ne želi otkriti.

Više pročitajte ovdje