OBRAČUN NA SUDU

Rajko Ostojić tužio šefa HUBOL-a Golužu za klevetu

16.01.2015 u 17:47

Bionic
Reading

Bivši ministar zdravlja, saborski zastupnik SDP-a Rajko Ostojić podnio je privatnu tužbu protiv predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimira Goluže zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda, odnosno klevete.

U tužbi se navodi da je Goluža 19. rujna prošle godine u Zagrebu na konferenciji za medije HUBOL-a, sa ciljem da naškodi Ostojićevu ugledu i časti, iznio neistinite tvrdnje da je Ostojić kao ministar pogodovao dvijema tvrtkama koje se nalaze na istoj adresi i kojima su vlasnici supružnici, te im kroz izravno pogodovanje omogućavao vrlo unosne poslove, pri čemu je oštetio državu za oko 104 milijuna kuna. Goluža je također rekao da taj novac 'očito odlazi u džepove kriminalaca koji se predstavljaju velikim menadžerima'.

Ostojića će zastupati odvjetnik Čedo Prodanović, a privatnom tužbom za klevetu Ostojić traži da se Golužu kazni sa 150 dnevnih dohodaka. Prodanović kaže da su protiv Goluže podnijeli i tužbu za naknadu štete kojom traže još 50.000 kuna, koje bivši ministar namjerava dati u dobrotvorne svrhe. Tvrdimo da je to što je izneseno na HUBOL-ovoj konferenciji za novinare neistina, s obzirom da je bio proveden postupak javne nabave, rekao je Hini Prodanović.

Suđenje će biti održano na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, trebali bi sudjelovati i Goluža i Ostojić, a očekuje se da će biti otvoreno za javnost. Za suca je određen Marko Benčić koji je vodio slučaj novinarke Slavice Lukić, koju je za sramoćenje tužila privatna poliklinika 'Medikol'.

Ostojić nije želio komentirati tužbu, samo je kratko potvrdio da ju je podnio još u prosincu prošle godine. Goluža pak kaže kako Ostojićev postupak smatra legitimnim jer je sud pravo mjesto gdje onaj, tko se smatra oštećenim, može tražiti zaštitu svojih prava. 'Svaku doista izrečenu tvrdnju na spomenutoj konferenciji za novinare spreman sam potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom', poručio je. Po njegovim saznanjima, prvo ročište je zakazano početkom veljače.

Goluža je na spornoj konferenciji za novinare rekao da su u HUBOL-u analizirali sumnjive postupke javne nabave za vrijeme mandata Rajka Ostojića i otkrili da su neki bili provedeni bez natjecanja i s potpunom eliminacijom konkurencije. Ostojića je prozvao i zbog nabave 35 ECMO uređaja, što je ocijenio stručno neutemeljenim, te ustvrdio da je bespotrebno potrošeno tridesetak milijuna kuna. Također ga je osumnjičio za makinacije pri nabavi 21 operacijskog stola, ustvrdivši da je Ministarstvo zdravlja odabralo 40 posto skuplju ponudu.