komentirao i vršnjačko nasilje

Radovan Fuchs misli da prosvjetari neće štrajkati: Neki razmišljaju o političkim karijerama

29.10.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u subotu je u Varaždinu komentirao vršnjačko nasilje u OŠ Jelkovec rekavši da je škola "postupila korektno", a izrazio je i uvjerenje da neće biti prosvjeda s obzirom na odbijenicu Sindikata znanosti na ponudu o povećanju osnovice šest posto.

Na pitanje strahuje li Vlada od prosvjeda nakon što je Sindikat odbio njihovu ponudu, ministar Fuchs poručio je kako vjeruje da do štrajka neće doći te kako dobrobit djece mora biti na prvom mjestu.

„Kad god se pojavljuju takve nesuglasice, onda se ovdje uvijek, neovisno tko je u oporbi, prelamaju politički utjecaji i nekakva moguća razmišljanja pojedinaca o budućim političkim karijerama, pa i s tog aspekta to sve treba promatrati”, rekao je.

Vezano uz slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ Jelkovec, istaknuo je da postoje protokoli Ministarstva koji ravnatelja i djelatnike škola upućuju kako i na koji način reagirati i postupati.

  • +12
Radovan Fuchs u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Ondje su roditelji jednog razreda odlučili da neće slati djecu u školu nakon što je jedan od učenika, koji otprije ima problema u ponašanju, u školskom WC-u napao drugog učenika. Škola je o tom događaju obavijestila Ministarstvo, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, školsku medicinu i policiju.

Fuchs je istaknuo kako treba činiti sve da se nasilje ne dešava educirajući djecu, razgovarajući i s njima i s roditeljima, a ako se ono desi "onda se zna što radi ravnatelj, koga obavještava i koje službe".

"U zadnjem slučaju nasilja u zagrebačkoj školi sve je to odrađeno. Štoviše, s tim učenikom se individualno radilo već dulje vrijeme. U ovom slučaju škola je postupila zaista korektno, kako se i očekivalo", ocijenio je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Na pitanje tko je u ovom slučaju propustio odraditi svoj posao s obzirom na to da učenik koji je napao drugog učenika otprije ima problema u ponašanju, ministar Fuchs odgovorio je kako ne smatra da je bilo propusta, pojasnivši kako je riječ o pitanju inkluzivnosti učenika s posebnim potrebama.

„Postoje neke stvari gdje je zaista donekle pitanje može li se neki učenik uključiti u neki rad, ali u ovom trenutku nastojimo učiniti sve da se ti učenici uključe”, rekao je ministar.

Na pitanje hoće li Ministarstvo obrazovanja poslati inspekciju u školu kako bi se preispitala odgovornost ravnateljice, odgovorio je da je ravnateljica postupila u skladu s propisima zbog čega ne vidi potrebu za tim korakom. Sljedeći koraci, dodao je, odnose na socijalne i druge službe koje trebaju donijeti svoj sud.