TROVANJE AZBESTOM

Radnicima Salonita dšteta od 219 tisuća kuna

07.07.2011 u 21:48

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskoga sabora završili su današnji rad raspravom o prijedlogu zakona o odšteti radnicima Trgovačkog društva 'Salonit' d.d. u stečaju iz Vranjica kojim se utvrđuje da se radnicima zatečenim u radnom odnosu 14. veljače 2006. godine isplati odšteta obročno u dvije godine tako da se do kraja 2012. godine isplati 219.000 kuna po radniku.

Predviđena je isplata do kraja ove godine 109.500 kuna, do kraja lipnja 2012. godine 54.750 kuna te do kraja 2012. godine 54.750 kuna za odštetu zbog gubitka radnoga mjesta. Neda Klarić (Klub HDZ-a) najavila je da će poduprijeti prijedlog zakona i dodala da je riječ o nastavku brige za radnike koji su profesionalno bili izloženi azbestu.


Mirela Holy (Klub SDP-a) ustvrdila je da je riječ o 'netransparentnom trošenju' novca Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se kupuje biračko tijelo, a zakon drži dvojbenim zbog mnogih razloga, pri čemu je upitala što je s radnicima Plobesta i brodogradilišta koji su također bili izloženi štetnom djelovanju azbesta.

Marijana Petir (Klub HSS-a) smatra kako nije dobro da se novac isplaćuje na teret fonda jer će to zaustaviti projekte koji su već počeli. Silvano Hrelja (Klub HNS-HSU) upozorio je da bi takvo rješenje moglo uzrokovati mnoge druge odštetne zahtjeve radnika koji su izgubili radna mjesta, primjerice zbog pretvorbe i privatizacije.

Prije toga zastupnici su raspravljali i o sporazumu o financiranju između Vlade RH i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u sklopu programa IPA – komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu, vrijednom gotovo 420 milijuna kuna. Vrijednost predviđena darovnicom Europske unije Republici Hrvatskoj iznosi više od 285 milijuna kuna, ostatak novca osigurat će tijela državne uprave u svojim proračunima, a ukupna vrijednost sufinanciranja iznosi više od 133 milijuna kuna, objasnio je u ime predlagatelja državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a Hrvoje Dolenec.

Program IPA - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu provodit će se prema tzv. decentraliziranom modelu, što podrazumijeva da institucije mjerodavne za upravljanje programom raspolažu novcem Europske unije. Program i projekti prate se i vrednuju radi sustavnog nadzora i procjene učinka dogovorenih aktivnosti i mjera, što služi kao korektivni mehanizam u slučaju neispunjavanja predviđenih rezultata ili nepoštovanja dogovorenih rokova.

U raspravi je, među ostalim, Zlatko Koračević (Klub HNS-HSU) upozorio na slabu iskorištenost novca iz pretpristupnih fondova, ističući da je uvjerljivo najlošiji rezultat - od samo 9,86 posto ostvaren u korištenju novca namijenjenog poljoprivredi.