RAT ŽIVACA SE NASTAVLJA

Radnici Salonita traže izuzeće sudaca

29.09.2009 u 16:58

Bionic
Reading

Radnicima Salonita, kojima stečajni upravitelj Mirko Kozina nije produljio status zaposlenika, sutra, 30. rujna istječe rok za prijavu na biro za zapošljavanje. Usprkos tome, radnici su odlučili da se neće prijavljivati na biro za zapošljavanje po cijenu gubitka statusa i svih prava koji proizlaze iz toga i nastavljaju borbu za svoja prava

Naime, prema dogovoru premijerke Jadranke Kosor i sindikalaca, radnici Salonita od 1. listopada do kraja ove godine trebali bi biti angažirani na poslovima sanacije i dekontaminacije vranjičke tvornice.

Ispred Trgovačkog suda u Splitu u 11 sati održali su konferenciju za medije na kojoj su zatražili izuzeće stečajnog suca Joze Ćalete i predsjednika splitskog Trgovačkog suda Ive Bakalića te su otkrili da formalno-pravno azbestoza kao bolest u Hrvatskoj ne postoji.

Kupovanje vremena

Vinko Mladineo, direktor Fonda za za zaštitu okoliša jutros je posjetioTrgovački sud u Splitu i razgovarao sa predsjednikom Ivom Bakalićem.Predsjednik suda je na tom sastanku napismeno zatražio obrazloženje,točku po točku, po čemu je to racionalnije uposliti radnike Salonita nasanaciji i dekontaminaciji lokacije vranjičke tvornice. Iako jeMladineo imao sličan elaborat koji je već prezentiran, Bakalić jeinzistirao na tom dodatnom pojašnjenju.

Naime, oboljele radnike još se uvijek šalje u invalidsku mirovinu, premda je 2007. donesena nova regulativa. Oboljenje od azbestoze smatra se jednom od plućnih bolesti, a aktivni radnici ne mogu ostvariti nikakva prava.

Nakon što je od 14. veljače 2006. u Hrvatskoj u potpunosti zabranjen azbest u skladu s europskim zakonodavstvom, i kod nas su zakonski regulirana obeštećenja i mirovine radnika oboljelih od azbestoze.

Međutim, pravni vakuum u kojem su trenutačno radnici Salonita razlog je za to da se njih još uvijek ne tretira kao oboljele od azbestoze, iako su dugo izloženi azbestu pa postoji velika vjerojatnost da će u dogledno vrijeme i njima biti dijagnosticirana ta bolest. No u međuvremenu nemaju status oboljelih od azbestoze pa ne mogu ostvariti nikakva posebna prava u zdravstvenoj zaštiti.

U konkretnom slučaju u Salonitu, stečajni upravitelj odbija produžiti ugovore radnicima da nastave rad na sanaciji tvorničkog kruga jer su bolesni, a u zdravstvenom sustavu oni formalno još nisu bolesni, jer se tek bilježe neke smetnje i promjene koje će se, prema svemu sudeći, u doglednoj budućnosti razviti u azbestozu.

Osim na birokratske nebuloze, radnici Salonita ogorčeni su i na ponašanje Trgovačkog suda u Splitu i stečajnog suca Joze Ćalete.

Sindikat HUS, grupa radnika, stečajnih vjerovnika i malih dioničara na čelu s Markom Mikačićem traže izuzeće Ćalete i Trgovačkog suda u Splitu, jer smatraju da su počinili niz nepravilnosti u radu te da su pogodovali tvrtki FIO & D d.o.o. koja bi, iako nema profesionalne reference, trebala sanirati lokaciju tvornice.

Oni prozivaju stečajnog suca da je do sada samo odugovlačio s vođenjem stečajnog postupka i donosio štetne odluke za vjerovnike i male dioničare. U prilog svojoj tezi ističu da je tvrtka FIO & D zatražila devedeset dana počeka za sklapanje ugovora o Zakupu samo kako bi kupila vrijeme za avans i uplate sredstava koje je Fond za zaštitu okoliša predvidio za sanaciju i dekontaminaciju.

Rat živaca se nastavlja i Marko Mikačić, sindikalist iz Salonita, potvrdio je da radnici idu do kraja. U srijedu je zadnji dan prve faze te borbe, situacija se mijenja iz sata u sat i treba vidjeti kakav će biti epilog. Trenutačno je na Trgovačkom sudu i Vinko Mladineo iz Fonda za zaštitu okoliša, najpozvanija osoba za razrješenje ove situacije.