PROSVJED BEZ REZULTATA

Radnici Salonita od sutra štrajkaju glađu

14.09.2009 u 13:23

Bionic
Reading

Danas je sindikat radnika Salonita najavio da u utorak počinju sa štrajkom glađu. Iako već danima protestiraju ispred Trgovačkog suda u Splitu, to sve zajedno nema apsolutno nikakva odjeka

Štrajk glađu koji počinje od sutra u osam sati vodi sindikat Salonita i jedan od vođa HUS-a Jozo Marić. Inženjer Paško Pirija je u izjavi za tportal rekao da će se i Udruga oboljelih od azbestoze, kojoj je on na čelu, također pridružiti štrajku.

Po njegovim riječima, radnici su konsternirani zbog posvemašnje ignoracije pravosudnih i drugih tijela Republike Hrvatske i prisiljeni su pribjeći drastičnim metodama. Dio radnika Salonita ide sutra u Zagreb te će se sljedećeg dana pridružiti štrajkašima glađu u vranjičkoj tvornici u stečaju.

Podsjetimo da su radnici Salonita zauzeli tvrtku prije dva tjedna, kada su dobili otkaze. Osim toga, nezadovoljni su dinamikom i načinom pravosudnog rješavanja stečaja i statusa tvrtke i radnika.

Ono što je najtragičnije u svemu tome je činjenica da zbog nesaniranja ekološki opasne lokacije već godinama trpi cijeli prostor Splita, Kaštela, Solina i Trogira. Posebno je iritantan izostanak podrške lokalnih političkih struktura, javnosti, ali i medija.