DOBILI OBEĆANJE OD VLADE

Radnici Salonita napustili zgradu Županije

Bionic
Reading

Sedamdeset radnika vranjičkog Salonita u stečaju koji su u utorak oko 10 sati okupirali urede zgrade Splitsko-dalmatinske županije u poslijepodnevnim satima napustili su zgradu

Radnici Salonita izašli su iz zgrade Splitsko dalmatinske županije nakon sto su dobili pisano jamstvo od Vlade RH da će im dana obećanja biti ispoštovana .

Razlog blokade je sporazum koji je u ponedjeljak potpisan između Fonda za zaštitu okoliša i zadarske tvrtke Odlagalište sirovine, a kojim posao na pripremnim radovima sanacije Mravinačke kave dobiva 97 radno sposobnih zaposlenika Salonita, dok 41 oboljeli radnik od azbestoze ostaje bez posla i završava na Zavodu za zapošljavanje.

Ozren Matijašević
, predsjednik HUS-a, i Jozo Marić, povjerenik HUS-a za Dalmaciju, tvrde da je potpisani sporazum oprečan obećanju i pisanom dokumentu koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor, a kojim se jamčilo da će ugovore o radu dobiti svih 138 radnika Salonita, piše Slobodna Dalmacija. Sindikalisti poručuju da prostore Županije neće napuštati sve dok se ne pojavi župan Ante Sanader.

'Molimo premijerku da se hitno založi za ove bolesne ljude', kazao je Marko Mikačić, sindikalni povjerenik Salonita.

Inače, u 10 sati počela je konferencija za novinare HUS-a u hotelu Consul, koja je prekinuta zbog upada radnika Salonita u Županiju.

'Za vrijeme presice dobio sam poziv da je 60 radnika Salonita samoinicijativno upalo u Županiju. Tražio sam od njih da to ne čine, jer ne podržavam anarhosindikalne metode. Ipak, s obzirom na to da sam profesionalni sindikalist, preuzimam odgovornost za eventualni prekršaj', pojasnio je Marić.

Prema zadnjim informacijama, župan Sanader je u Splitu i čim je dobio informaciju o upadu radnika, zaputio se prema svom uredu.