'SANADEROV BMW = NAŠE PLAĆE'

Radnici najavili blokade i zauzimanje Željezare

01.04.2009 u 12:21

Bionic
Reading

U Kaštel Sućurcu prosvjedovalo je 400-tinjak radnika splitske Željezare. Traže ponovno pokretanje proizvodnje te isplatu zaostalih plaća i doprinosa

KAŠTEL SUĆURAC - Željezari, koju je prije godinu i pol kupio poljski Zlomrex, prije više od mjesec dana prekinuta je isporuka plina. Proizvodnja je prekinuta, a gotovo 500 radnika poslano je na kolektivni godišnji odmor. Dugovi su se popeli na više od 70 milijuna kuna, račun je blokiran, izvještava HTV.

Sindikalisti su već nekoliko puta tražili sastanak s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom pa čak i raskid kupoprodajnoga ugovora sa Zlomrexom. Odgovor, kažu, još nisu dobili.

'Očekujemo od Vlade, koja nas je kriminalno prodala, da nas vrati na početak', izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mladen Bekavac

'Ako se u idućih pet dana ne isplate dvije zaostale plaće i ne pokrene proizvodnja, zauzimamo tvorničke prostore, a Poljake šaljemo odakle su i došli. S prosvjedima nastavljamo dalje, a već idući tjedan, u četvrtak, s transparentima blokiramo Kaštelansku cestu i prosvjedujemo na ulicama', upozoravaju zaposlenici.

Da je stanje u tvornici iznimno teško i zabrinjavajuće govori podatak da osim dvije plaće radnicima već pet mjeseci nisu uplaćeni porezi i doprinosi, a enormni gubici u poslovanju premašuju čak 100 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Dakle, veći su nego kad je Željezara Split bila u državnom vlasništvu i uspjeli su se nagomilati u razdoblju od svega godinu dana. Zbog lošeg poslovanja prije 15 dana 'pala' je gotovo cijela Uprava. Smijenjen je predsjednik Ryszard Giemza, a uplašeni radnici koji su Vladi uputili poruke 'Sanaderov BMW = naše plaće', 'Bajiću, ne spavaj, ovdje ima posla', 'Ovo neće biti Dalmatinka' ne vjeruju ni novoinstaliranim čelnim ljudima tvornice.