I DIREKTOR NEPOŽELJAN

Radnici izbacili Laško i proizvode Kaltenberg

29.04.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Nakon što su radnici zauzeli splitsku pivovaru i dali do znanja slovenskom direktoru da je do daljnjeg nepoželjan, nastavljena je proizvodnja, ali ne više Laškog piva

Ispred zgrade već se vide pakiranja Kaltenberga, branda čiji će vlasnik iz Bavarske vjerojatno preuzeti pivovaru.
Prema rječima sindikalnog povjerenika Gorana Damjanovića, proces proizvodnje teče normalno i sve je proteklo na civiliziranom nivou. Radnici imaju punu kontrolu nad tvrtkom i proizvodnjom i neće dopustiti ostvarenje namjere slovenskih vlasnika da se zaustavi pivovara.

Akcija je izazvala veliko zanimanje hrvatskih i slovenskih medija i javnosti. Danas su splitsku pivovaru posjetili i slovenski novinari i televizijska ekipa. Razgovarali su s radnicima i njihovim predstavnicima, a zajednički je zaključak da je tu ipak prije svega riječ o poslovnim razmiricama i potencijalnim nezakonitim aktivnostima te da to nema veze s aktualnim slovensko-hrvatskim prepucavanjima oko granica.

Radnici splitske pivovare odlučni su u namjeri da zadrže posao

Time više što su na duhovitom letku, osim imena slovenskih članova poslovodstva, pridruženi i 'domaći izdajnici'. Među njima je i ime jednog splitskog odvjetnika. Sindikalni povjerenici najavljuju nastavak preuzimanja pivovare i dogovor s ozbiljnim investitorima o budućnosti tvrtke i 160 radnih mjesta. Splitska pivovara je tvrtka s velikim tržištem bez prave konkurencije na ovom području i s razvijenom distribucijskom mrežom i kvalitetnom proizvodnjom, pa radnici smatraju da s jakim menadžmentom mogu ponovo biti vrlo uspješni.

Nakon splitske željezare i pivovare, očekujemo tko će nastaviti najnoviji trend u Dalmaciji, trend samostalne borbe za svoja prava. Nitko više ne gaji iluzije o vladavini prava i odgovornosti države, tako da ta dva primjera zasigurno neće proći bez odjeka u danima kada se slavi Praznik rada.