MRSIĆ PROZIVA

Radnici Borova mjesec i pol dana bez plaće, Vlada ih je zaboravila

30.03.2017 u 13:48

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić izjavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru da radnici Borova mjesec i pol dana nisu primili plaću, te ustvrdio kako Vlada 'zaboravlja Borovo'

 "Vlada zaboravlja na Borovo ili možda želi namjerno otežati situaciju jer joj se ne sviđa menadžment koji je izvukao Borovo iz gliba duga i omogućio mu da krene naprijed", rekao je Mrsić u nastavku saborsko sjednice, nakon što je SDP tražio stanku kako bi upozorio na neisplatu plaća u Borovu, tvtke koja je u vlasništvu države.

 Mrsić proziva i HDZ, koji je na vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekavši da ne mari za tu tvrtku.

 "Očito da HDZ u toj županiji ne želi ili neće da ta tvrtka stane na noge", kaže SDP-ov zastupnik koji navodi da je, nakon godina koje je zaključila s gubitkom, tvrka u 2015. poslovala s pozitivnom nulom. Bilo je problema u isplati plaća, no tadašnja (Milanovićeva) Vlada znala je na koji način omogućiti da radnici dobiju zarađeno, rekao je Mrsić pitajući se što se dogodilo lani, odnosno što se događa u ovoj da Borovo ponovno ostaje bez sredstava, a radnici ne mogu dobiti ni taj minimalac?

Krivac je očito HDZ koji je danas na vlasti i koji očito ne zna što bi s Borovom, kaže SDP-ov Mrsić.

Konvencija iz Nairobija za zaštitu Jadrana

 Hrvatski sabor, suglasni su zastupnici, treba potvrditi Međunarodnu konvencijue iz Nairobija o uklanjanju podrtina koja ujednačuje pravila o lociranju, označavanju i uklanjanju podrtina koje mogu biti opasne za sigurnu plovidbu i morski okoliš i čija sanacija često nosi velike troškove. Upravo radi pokrića troškova, Konvencija predviđa obvezno osiguranje ili drugo financijsko jamstvo, za sve vlasnike plovila bruto tonaže 300 i više.

Konvencija pomaže u slučajevima poput nedavnoga kad su se tri broda privezana u Kaštelima zbog velike bure odvezala i nasukala na obalama Čiova, kaže HDZ-ov zastupnik Josip Borić, čiji Klub poručuje da će ratifikacija Konvecije omogućiti daljnu zaštitu Jadrana a i morskog okoliša.

Konvenciju iz Nairobija bitno je prihvatiti zbog rizika kojem je naša obala izložena za potencijalne ekološke probleme, suglasan je i Gordan Maras (SDP).

Saborski klubovi podržali su prijedlog pučke pravobraniteljice Lore Vidović da Sabor za njenu zamjenicu imenuje pravnicu Maju Kević, te pohvalili rad njenog Ureda.

Građani s različitih aspekata traže zaštitu pravobraniteljice, rekao je Maras (SDP) tvrdeći da njega stalno zovu zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, ali da Vlada još nije dala mišljene na zakon koji je predložio, a koji se tiče Broda.

 Brođane je pozvao da pišu pravobraniteljici, Vladi, Saboru da iskoriste činjenicu da smo pred lokalnim izborima. Ako se to ne napravi pred lokalne izbore na to će se zaboraviti, rekao je Maras pozivajući građane da izađu na ceste, da se izbore za čisti zrak, te da podrže one koji žele riješiti problem u Brodu.

Mostov zastupnik Miro Bulj prozvao je Marasa  kako je mogao poduzete te mjere dok je bio SDP-ov ministar. Uz Cetinu je bilo predviđano odlaganje kancerogene industrijske troske, a vaš ministara Zmajlović tvrdio je da je troska zdrava, "bio je dobro povezan sa otpadnom mafijom", ustvrdio je Bulj i pozvao Marasa da ne prebacuje krivnju na druge.