NOVI PREDSJEDNIK HAZU

'Radit ću na utjecaju HAZU u javnosti'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2010 22:19
  • Objavljeno 11.11.2010 u 22:13
Zvonko Kusić, HAZU

Zvonko Kusić, HAZU

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Novoizabrani predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić obratio se večeras članovima izborne skupštine u palači HAZU, istaknuvši važnost ispravljanja neadekvatne percepcije HAZU-a u javnosti, te promicanje najviših vrijednosti društva, koje nadilaze dnevnu ideologiju i pristranost

U nastupnom govoru Kusić je rekao da će u svom mandatu raditi na jačanju značenja Akademije kao najvišeg autoriteta na području znanosti i umjetnosti, ali i moralnog autoriteta u svim temeljnim pitanjima društva i države.

Podsjetio je i na vodeću Akademijinu ulogu u poticanju i promoviranju intelektualnog, znanstvenog, kulturnog i gospodarskog napretka. 'Tu svoju ulogu Akademija mora trajno potvrđivati, u duhu tolerancije, kreativnosti i otvorene suradnje s drugim institucijama i partnerima u zemlji i svijetu', poručio je Kusić.

Osvrnuo se i na suvremene pojave podcjenjivanja doprinosa znanosti i umjetnosti, u čemu jednim dijelom sudjeluje i Akademija. 'Akademiju se često kritizira zbog nedovoljne aktivnosti i angažiranosti u aktualnim društvenim zbivanjima', rekao je Kusić, istaknuvši kao jednu od svojih zadaća ispravljanje te negativne percepcije. Poručio je i kako Akademija mora djelovati nadstranački i nadilaziti ideologiju, jer jedino tako si može osigurati mogućnost nezavisnog rada.

Akademiju, koju se do sada često prozivalo zbog nedostatka jasnoga stava, vodit će tako da pravodobno reagira na sve relevantne društvene događaje, ne upuštajući se u dnevnopolitičke rasprave. 'Hrvatska je mala zemlja i naša Akademija mora u nekim situacijama djelovati konkretno, a ne samo općim stavovima. Treba imati viziju i davati strateške smjernice o ključnim pitanjima nacije bez natruha ideologije', istaknuo je.

Uz ostale zadaće, naveo je evaluiranja i moderniziranja djelovanja zavoda, kabineta, muzeja i ostalih područnih organizacijskih jedinica akademije.

'Snagu akademije čine djela trajne vrijednosti njezinih članova, nacionalnog i međunarodnog značenja, koji su izabrani kao najistaknutiji zaslužni autoriteti u znanosti, umjetnosti i struci i s tim treba šire upoznati javnost', istaknuo je Kusić u nastupnom govoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi