POŽAR KOD KNINA UGAŠEN

Radioaktivnog zračenja nema, ali prijete eksplozivne naprave

15.09.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Požar koji je u utorak oko 15 sati zahvatio Pađane kraj Knina i tamošnje vojno skladište Stara straža je ugašen. Dva zračna traktora počela su jutros zalijevati rubne dijelove požarišta, od jučer od 16 sati ne čuju se eksplozije, a vatre nema od sinoć, no osjeti se miris dima

Ispitivanje kakvoće vode i zraka te mjerenja radioaktivnosti, provedena nakon požara koji je kod Pađana zahvatio vojno-skladišni objekt, pokazuju da je voda kojom se opskrbljuju stanovnici toga područja sigurna, da nema štetnih učinaka na kakvoću zraka, niti tragova radioaktivnog zračenja na području Pađana i Knina, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

'Nastavno na zaključke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji je predsjednik Stožera Darko Milinović sazvao jučer u Kninu, obavještavamo javnost o sljedećim rezultatima mjerenja kakvoće zraka, vode te radioaktivnog zračenja.

Stanovnici sela u okolici opožarenog skladišta vodom se opskrbljuju iz vlastitih cisterni, koje su uslijed suše i vrućina već prije nekog vremena presušile te im se voda dostavlja cisternama sa sigurnom gradskom vodom, a takvo je stanje i sada nakon incidenta. To znači da je vodoopskrba stanovnika ovih sela, a i stanovnika grada Knina, sigurna, s obzirom na to da je kninski vodovod neoštećen, ispravan i pod kontrolom. Mjerenja zraka pokazala su da nema štetnih učinaka', kaže se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica Zora Lažeta.

DUZS upozorava na opasnost za stoku na području Pađana

Državna uprava za zaštitu i spašavanje upozorava stanovništvo s područja Pađana i okolnih sela da ne puštaju stoku na ispašu izvan ograđenih prostora dok se cijelo područje ne očisti od minsko-eksplozivnih sredstava.

Također, primijete li neku minsko-eksplozivnu napravu, neka ništa ne diraju te odmah nazovu broj 112, navodi se u apelu DSUZ-a mještanima.

Jutros nije više bilo otvorene vatre ni detonacija na požarištu vojno-skladišnog kompleksa Pađane kod Knina. Svi građani vraćeni su kućama jer veće opasnosti nema, no još jučer popodne su se čule sporadične eksplozije.