OČEKUJUĆI ODLUKU USTAVNOGA SUDA

Radin Napolitanu: u pitanju dvostruko pravo glasa

26.07.2011 u 21:50

Bionic
Reading

Zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin uputio je danas pismo predsjedniku Republike Italije Giorgiu Napolitanu kojim ga je izvijestio kako bi Ustavni sud RH mogao uskoro poništiti nekoliko odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i tako dovesti u pitanje pravo nacionalnih manjina na dvostruko pravo glasa, priopćeno je iz Talijanske unije

To pravo je, podsjeća Radin, talijanski predsjednik ubrojio u vrijednosti koje je istaknuo u svom govoru u Hrvatskom saboru za nedavna posjeta Hrvatskoj.

Sada to pravo pripadnika nacionalnih manjina da glasuju za svoje predstavnike i za liste političkih stranaka, 'propisano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji se donosi dvotrećinskom većinom glasova i izbornim zakonom, sud dovodi u pitanje', navodi se u priopćenju Talijanske unije koja je u privitku uputila medijima i pismo. 'Postoji naime mogućnost da u petak Ustavni sud poništi određene odredbe navedenih zakona i nadomjesti ih starim odredbama koje odavno ne vrijede, provodeći, kako je naglasio kreativnu praksu koja (do sada) nije zabilježena, a na temelju koje bi na izborima vrijedile neke odredbe novog, a neke starog zakona', kaže se u priopćenju.

'Sve se to događa četiri mjeseca prije izbora iako je to izričito zabranjeno ustavnim odredbama', ističe u pismu Radin i podsjeća na odredbe Ustavnog zakona o provedbi Ustava koji propisuje da se Zakon o izboru zastupnika u Saboru može mijenjati najkasnije godinu dana prije isteka ustavnog roka za održavanje izbora. Taj je rok istekao 14. ožujka ove godine, kaže se u priopćenju, i upravo se zbog poštivanja roka koji priječi da se u izbornoj godini donose izmjene izbornih pravila nedavno odustalo od promjene izbornih jedinica, za što su, kako se navodi, postojali puno krupniji razlozi od navedenih.

Predsjednik Talijanske unije je talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana izvijestio o tim činjenicama, naglasivši kako nije njegova namjera zadirati u autonomiju Ustavnog suda, već isključivo podsjetiti na važnost poštivanja ustavnih odredaba, kaže se u priopćenju. 'Stoga ne želi komentirati samu materiju koja je predmet odluke Ustavnog suda, već čeka odluku, poštujući autonomiju te institucije', kaže se u priopćenju Talijanske unije.

Radin na kraju pisma Napolitanu poručuje kako pripadnici talijanske nacionalne zajednice nestrpljivo očekuju posjet predsjednika Napolitana Istri zakazan za 3. rujna.