dan žena

Radin: 8. ožujka ne slavimo postignuto, nego se prisjećamo onoga što nije

08.03.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin u petak je, na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, istaknuo da to nije dan za proslavu postignutog, nego za prisjećanje na ono što još nije postignuto

Danas ne slavimo, nego obilježavamo nešto što je bitno i što zahvaća polovicu pučanstva, a što je proces koji je još u tijeku, pa i u politici, rekao je Radin na početku zasjedanja i podsjetio da u parlamentima gotovo cijelog svijeta još nema jednakog broja žena i muškaraca.

„Ispred mene nema cvijeća, jer barem ja, doživljavam to kao Dan kada se moramo boriti za prava žena, to nije nikakva fešta, nije dan u kojem ćemo slaviti ono što je postignuto, nego se prisjećati onoga što nije“, istaknuo je.

Podsjetio je da je obilježavanje Međunarodnog dana žena počelo početkom prošloga stoljeća, ne na 8. ožujka, nego na različite datume, te da se tek od 70-ih godina prošloga stoljeća 8. ožujka obilježava kao Međunarodni dan žena u cijelom svijetu, odlukom UN-a.

Počeo je emancipacijom žena za pravo glasa, danas ga povezujemo i sa rodnim i sa reproduktivnim pravima i sa prvima protiv svih oblika diskriminacije te sa borbom protiv svih oblika nasilja nad ženama, istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Živio 8. ožujka, poručio je i podsjetio da je prije 31 godinu, 8. ožujka 1993. prvi zastupnik koji je sa saborske govornice čestitao Međunarodni dan žena i doživio „veliki protest“

Tada se mislilo tako, od tada smo napravili velike korake, ocijenio je Radin kojemu su se u čestitkama pridružili i drugi zastupnici.