manjinski identitet

Jeckov o manjinskom obrazovanju: To nipošto nije alat za razdvajanje djece

17.10.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) i Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) istaknuli su u utorak važnost manjinskog obrazovanja za očuvanje manjinskog identiteta

'To nipošto nije alat za razdvajanje djece kako to pojedinci "zlobno" žele prikazati, istaknula je Jeckov u govoru na slobodnu temu, pozvavši zastupnike da ne budu isključivi i pohvale činjenicu što i danas postoje roditelji i djeca koji se ne žele odreći svog identiteta.

"Važnost manjinskog obrazovanja za pripadnike većinskog naroda jasan je indikator dosega demokratičnosti društva, lakmus papir društvenog napretka i pozitivne diskriminacije manjina", poručila je Jeckov.

Podsjetila je da je nedavno svečano položen kamen temeljac za izgradnju vrtića s odgojem na hrvatskom jeziku "Anđeli čuvari" u Tavankutu u Srbiji.

  • +25
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"Čestitam pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji na iskoracima koje rade i priželjkujem da se i nama dogodi isto", kazala je. Važnost manjinskog obrazovanja naglašava i Furio Radin (Klub nacionalnih manjina). O manjinskom obrazovanju se premalo govori, rekao je i upozorio na nezavidnu situaciju u koje se nalaze predavači i profesori u manjinskim školama.

„Moraju potrošiti daleko više vremena nego drugi profesori prevodeći određenu dokumentaciju i knjige. A po novome moraju i cijelu pedagošku dokumentaciju pisati na dva jezika”, rekao je Radin.