JPMORGAN CHASE

Račun Vatikanske banke zatvoren zbog sumnjivih transakcija!

20.03.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Američki bankovni gigant JPMorgan Chase zatvorit će račun Vatikanske banke u svojoj talijanskoj podružnici do kraja mjeseca, zbog netransparentnosti financijske institucije Svete Stolice, javljaju talijanski mediji

Takav potez udar je nastojanjima Vatikana da održi svoju banku na tzv. 'bijeloj listi' država usklađenih s međunarodnim standardima protiv poreznih prijevara i pranja novca.

Vatikanska banka, službenog naziva Institut za religiozna djela (IOR), prošle je godine prionula reformama kako bi osigurala europsku podršku i jednom za svagda ostavila iza sebe skandale poput optužbi za pranje novca iz 2010. godine.

Il Sole 24 Ore, vodeći talijanski poslovni dnevnik, piše da je JPMorgan Chase u Milanu još 15. veljače pismeno izvijestio IOR o zatvaranju računa. Prema pisanju talijanskog dnevnika, američka banka navela je da se račun zatvara zbog procjene milanske podružnice da IOR nije dostavljao sve potrebne informacije o novčanim transakcijama.

U razdoblju od 18 mjeseci, preko računa IOR-a prešlo je oko 1,5 milijardi eura, a JPMorgan Chase naveo je i da je račun bio poput 'uređaja za čišćenje', što znači da se na kraju svakog dana račun praznio, a sredstva su bila prebacivana na IOR-ov račun u Njemačkoj.

Vatikanska banka kažnjena je niti dva tjedna nakon što je američki State Department uvrstio Vatikan na listu potencijalno izloženih pranju novca.

Milanska podružnica američke banke podatke o transakcijama IOR-a traži još od 2010. godine, kada su talijanske vlasti optužile Vatikansku banku za pranje novca. Predsjednik banke Ettore Gotti Tedeschi tada je postao predmet istrage te je zamrznuto 23 milijuna eura na jednom od IOR-ovnih bankovnih računa.

Financijska povijest Vatikana uključuje i umiješanost u bankrot najveće talijanske privatne banke, Banco Ambrosiano, 1982. godine. Predsjednik te banke Roberto Calvi, poznatiji kao 'Božji bankar', pronađen je obješen pod londonskim mostom Blackfriars, a 25 godina kasnije petorica optuženih za njegovo ubojstvo oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Vatikanska banka nije se očitovala o zatvaranju računa u Milanu, a glasnogovornik JPMorgan Chasea kratko je naveo da banka neće komentirati slučaj zbog pravila o povjerljivosti podataka o klijentima.