IVICA PANČIĆ:

'Račan je bio obnovitelj SDP-a, bojim se da će Milanović biti grobar'

04.04.2014 u 11:35

Bionic
Reading

'Ono što se može reći, što govorim pod punom odgovornošću, to je da je Ivica Račan bio obnovitelj hrvatske socijaldemokracije i obnovitelj SDP-a. Bojim se da će Zoran Milanović biti grobar SDP-a, a nadam se da neće uspjeti pokopati hrvatsku socijaldemokraciju', rekao je nekadašnji član stranke i ministar u Račanovoj vladi Ivica Pančić

Za Dnevnik 3 HTV-a rekao je da ne želi 'licitirati koja je Vlada bolja' jer je, kaže, to očigledno. 'Svatko ima pravo o sebi misliti najbolje, pa i premijer Milanović, makar to ne odgovaralo istini', kritičan je Pančić.

On je stranku napustio prije sedam godina jer je 'vidio da je put kojim SDP kroči put Ive Sanadera i HDZ-a. 'Vidjelo se da se stvara klijentelističko-karizmatska stranka u kojoj će članstvo slijediti lidera radi osobnih probitaka', dodaje.


Ipak, iako postoji tendencija da SDP poprimi negativne karakteristike HDZ-a, misli da je u tom procesu HDZ 'svjetlosnim godinama ispred SDP-a jer su 18 godina nesmetano krali dok SDP to zasigurno nije, bez obzira na sve afere koje izbijaju'.

Pančić, koji je među prvima progovorio o korupcijskoj hobotnici Sanaderove vlade, kaže da, unatoč sudskim procesima protiv bivšeg premijera i njegovih bliskih suradnika, ne može biti zadovoljan kada vidi situaciju u Hrvatskoj.

'Opasno je to što u društvu nema političke odgovornosti, a USKOK i DORH pretvaraju se u političke institucije, što nije dobro. Nadam se da će se ustanoviti nekakvi kriteriji koji će biti jednaki za sve, i HDZ i SDP ili bilo koju drugu stranku, jer ovo što se sada pokušava raščistiti samo je vrh ledenog brijega', zaključuje.