NEKOLIKO STOTINA MLADIH NA ZRINJEVCU

Putovali 16 sati da vide Papu 'superstara'

Atmosfera 12

Atmosfera 12

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Papa je za nas superstar', oduševljeno su nam na zagrebačkom Zrinjevcu rekli vjernici iz Makedonije. 16 su sati putovali iz Strumice da bi vidjeli Papu, ali i pozvali ga u Makedoniju

Mladi iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, pa i iz Makedonije, ali i iz zemalja s jakom hrvatskom iseljeničkom zajednicom, tijekom cijelog su prijepodneva autobusima dolazili na Zagrebački velesajam, otkuda su se slijevali prema Zrinjevcu. Program je trajao od 11 do 14 sati. Nekoliko stotina mladih s majicama na kojima je ispisan moto Papinog dolaska 'Zajedno u Kristu' uz pratnju grupe Sve boje ljubavi pjevalo je i plesalo.

'Pojavilo' se i 12 apostola na čelu s Petrom koji je mrežom doslovno lovio ljude. 'Došli smo vidjeti Papu jer on našoj zemlji donosi nadu i ljubav, donosi nam riječi potpore u ovoj moralnoj krizi', rekli su nam mladi iz vinkovačke župe Sv. Euzebija i Poliona. Iako priznaju da je prethodnik Benedikta XVI bio izuzetno karizmatičan, kažu da i ovom papi treba dati šansu te da je samo sudjelovanje u bdijenju s mladima dokaz da mu je itekako stalo.

Na Zrinjevac su došli i članovi Franjevačke mladeži (Frame) iz pulske župe Sv. Antuna. Riječ je uglavnom o srednjoškolcima koji Papu dosad nisu imali prilike vidjeti. 'Vjerujemo da je to nešto dobro kako za pojedince, tako i za cijelu Framu', rekli su nam te poručili da su već sad ispunjeni, i prije nego što je bdijenje na kojem će se okupiti 26 tisuća mladih uopće počelo. Priznaju da se razlikuju od svojih vršnjaka koji nisu vjernici. 'Nekima smo čudni, gledaju nas kao čudake, no na kraju im se svidimo', poručili su mladi iz Pule.

Matej Grgić

Matej Grgić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić


Iako su cijelu noć putovali autobusom, oko 40 hodočasnika iz Makedonije, zaogrnuti zastavama svoje zemlje i puni entuzijazma, stiglo je na Zrinjevac. 16-satni put iz Strumice do Zagreba nije im predstavljao problem. 'Došli smo vidjeti Papu i pomoliti se', rekao nam je hodočasnik iz Makedonije, u kojoj je svega 20 tisuća katolika. Drugi pak dodaje da je Papa za njih 'superstar' te ga žele pozvati da dođe u Makedoniju. Petrovog nasljednika vidjet će danas prvi put, a planiraju doći i sutra na misu na Hipodrom.

Unatoč stereotipu da je Benedikt XVI hladan, nedostupan i dalek mladima, hodočasnici iz župe Blažene Djevice Marije iz Oroslavja kažu: 'Papa je papa.'

'Nisu svi ljudi isti, no Sveti Otac je sveti otac. Bitno je da je namjera ista iako je možda način drugačiji.' I mladi iz Oroslavja nisu bili na pohodima Ivana Pavla II, stoga susret s njegovim nasljednikom nisu željeli propustiti. 'Osjeća se prisustvo Duha Svetoga koji nam daje snagu', zaključili su.

Od 13 sati mladi će moći sudjelovati u programu na Trgu bana Jelačića, gdje će im se u 19.30 pridružiti Benedikt XVI.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi