RUSIJA SLAVI DAN POBJEDE

Putin upozorio na moguće uzročnike novih ratova

09.05.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Šezdeset i sedmi put od pobjede nad nacističkom Njemačkom u centru Moskve održana je velika vojna parada za 9. svibnja – Dan pobjede. Uspomena na dan kada su vojnici Crvene armije 1945. zabili sovjetski barjak na berlinski Reichstag za rusko društvo je vjerojatno najvažniji praznik koji po načinu obilježavanja nadmašuje čak i Božić i Novu godinu

Ovoga svibnja, paradna vojska i borbena vozila nekako su se izmiješali sa specijalnom i redovnom policijom koja je proteklih dana, paralelno s pripremama za veliki mimohod po centru ruske metropole tukla i hapsila prosvjednike koji su sporadičnim izljevima građanskog neposluha pokušali osujetiti inauguraciju Vladimira Putina za predsjednika Rusije.

Novi-stari čelnik države u svom je govoru nazvao nacizam 'strašnom i ciničnom silom' koja je razgromljena prije 67 godina i podsjetio kako se barbarima u Hitlerovoj Njemačkoj dopustilo da kuju planove o uništenju cijelih naroda. 'Valja još jednom priznati da agresivne namjere nacisti nisu naišle na pravovremeni kolektivni otpor. Međusobno nepovjerenje i ideološki sukobi onemogućili su sprečavanje Drugog svjetskog rata', kazao je Putin dodavši da je važno izvlačiti pouke iz tih događanja.

'Na današnji dan želim naglasiti da samo strogo poštivanje međunarodnih normi, uvažavanje državnog suvereniteta i samostalnog narodnog izbora jesu garancija da se tragedija svjetskog rata neće ponoviti', kazao je Putin aludirajući vjerojatno još jednom na američke i NATO-ve intervencije mimo UN-a u nizu zemalja tijekom posljednjih 10-15 godina.

Po kaldrmi Crvenog trga danas je promarširalo 14 tisuća vojnika te stotinu borbenih vozila, od tenkova T-90 do raketnih sustava Iskander i Topolj.

Kommersant piše da je parada koštala oko milijardu rubalja (više od 25 milijuna eura), od čega je oko 1,6 milijuna eura potrošeno da bi zračne sile Rusije rastjerale oblake nad moskovskim centrom.

Izvan užeg centra, gradske četvrti organiziraju zabave i druženja s preživjelim veteranima 'Velike otečestvennaje vojne', a sa 14 točaka diljem grada odjeknuli su počasni plotuni. Sovjetski Savez pretrpio je najveće gubitke tijekom Drugog svjetskog rata (podaci o poginulima variraju – neki računaju i preko 30 milijuna ljudi) i dobio niz ključnih bitaka koje su mnogo prije američkog iskrcavanja u Normandiji okrenule tok rata i trasirale put do Hitlerovog bunkera, poput bitke kod Kurska i bitke za Staljingrad (današnji Volgograd).